Okos várost épít Japánban a Toyota
A legújabb technológiák „Petri-csészéjeként” szolgál majd az intelligens település.

Futurisztikus mesterséges kommunát hoz létre a japán Fuji-hegy közelében a Toyota. Az emberközpontú „ökoszisztéma” a legújabb technológiák kísérleti terepeként fog szolgálni. A 175 hektáros Toyota Woven City megépítése 2021-ben, egy Big nevű cég tervei alapján fog megkezdődni.

Ami a közlekedést illeti, háromféle úttesttel kívánják behálózni a nagyobbacska, modern községet. Az elsőt az autonóm járművek, a másodikat pedig a személyes mobilitást segítő közlekedési eszközök (robogók, biciklik stb.) számára fogják kialakítani. A harmadik csoportot gyalogosok számára létrehozott, parki ösvények alkotják. A Toyota videóján mindazonáltal egy repülőtaxi-kinézetű tünemény is felbukkan.

A jövő városában a tradicionális, japán faillesztéses technikával összetákolt házak fogják egyben tartani a lakóközösséget. Az áramtermelést az ingatlanokban többek között fotovoltaikus tetőcserepekkel fogják megoldani. A lakások mesterségesintelligencia- és robottesztek melegágyai lesznek. A vízió szerint a hajlékok a frizsiderek hőmérsékletének szabályozásától a lakók egészségi állapotának nyomon követéséig rengeteg funkcióval fel lesznek szerelve.

A helyi kiskereskedelem mozgatórugói többek között a Toyota E-Pallet nevű, önvezető üzletei lesznek. Ezek a járművek a tervek szerint hébe-hóba a város főterén is egybesereglenek majd, hogy a piacokhoz hasonló „bevásárlóközponttá” összeálljanak. Az energiatárolásért és -elosztásért föld alatti hidrogéncellák felelnek majd. A megrendelt árucikkek kiszállítása piciny robotok vagy futószalagok segítségével valószínűleg szintén innen fog megkezdődni, de a Toyota videójáról a híres csomagszállító drónok sem hiányoznak.

Fontos tudni, hogy a kísérleti terepet a Toyota nem kívánja kisajátítani magának. A cég elnök-vezérigazgatója, Akio Toyoda szerint más kutatókat és partnereket is várnak, hogy próbára tegyék a maguk fejlesztéseit.