Okos raktári megoldások Burgenlandban
Az új gyártóüzem magasraktárát és automata darabáruraktárát a Jungheinrich technológiájával szerelik fel.

T.S. Altotec GmbH, az alumínium ablak- és ajtórendszerek specialistája új gyártóüzemet létesít Ausztria Burgenland tartományában. A vállalat egy 17 000 négyzetméter alapterületű üzemet tervez a pinkafeldi ipari parkban, amely várhatóan 2019 novemberétől kezdi a gyártást. Az üzemben a Jungheinrich legújabb raktári és automata technológiáját fogják alkalmazni.

A közel 60 méter hosszúságú csarnokban kap helyet többek között egy ezer raklap tárolására alkalmas magasraktár és egy automata kisalkatrészraktár (AKL) 7300 tárhely kapacitással. A szűk folyosós magasraktárt a Jungheinrich leányvállalata, a MIAS által gyártott felrakógépek segítségével üzemeltetik, az AKL-ben a Jungheinrich első saját fejlesztésű, automata darabáru-felrakó gépét, az STC 2B1A típust használják majd.

Nagy teljesítményű darabáru-felrakó gép

Az STC típus high-tech technológiája és innovatív kialakítása csúcsteljesítményt garantál, hatékony működést biztosít, és optimalizálja az üzemen belüli logisztika költségeit. A több mint 6 m/s menetsebességével az STC a darabáru-felrakó gépek kategóriájának legnagyobb teljesítményre képes gépe. Emellett úgy nevezett SuperCaps energiapufferrel rendelkezik, amely speciálisan a menettulajdonságokhoz illeszkedik. Tárolja a fékezési folyamat során felszabaduló energiát, majd gyorsításkor ismét visszatáplálja azt a hajtásrendszerbe. A rendszernek köszönhetően a Jungheinrich elérte, hogy az energiaszükségletet és annak rendelkezésre állási költségeit a versenytársakhoz képest 25 százalékkal csökkentse.

A kisalkatrészraktárt STC automata felrakógéppel üzemeltetik (forrás: Jungheinrich)

Térkihasználás szempontjából is maximálisan hatékony. A sínek innovatív kialakításának és – a piacon elérhető többi felrakógéppel ellentétben – az oszloplábnál beépített omega meghajtásnak köszönhetően a felrakógép kategóriájában a legkisebb alsó tárolási szintet biztosítja. A jelenleg kapható más berendezésekhez ez a felrakógép azonos méretű raktár esetén jelentősen jobb raktári kihasználtságot tesz lehetővé nagyobb forgalom mellett. További jelentős innováció az újszerű moduláris oszlopos kialakítás. Könnyű szerkezete nagyfokú stabilitást biztosít, és rugalmasan méretezhető akár 25 méterig.

Intralogisztikai csomag egy kézből

A raktári folyamatokat a Jungheinrich raktárirányítási rendszere (Warehouse Management System, WMS) felügyeli.  A rendszer feldolgozza, vezérli és optimalizálja a raktárban a teljes anyagáramlást, ily módon ágazattól függetlenül fenntartható és hatékony folyamatokat nyújt. Több mint húsz éve fejlesztenek a Jungheinrich szoftver- és logisztikai szakértői raktárirányítási szoftvereket, amelyeket a legújabb intralogisztikai trendek alapján fejlesztenek tovább. Moduláris felépítésének köszönhetően a raktárkezelő szoftver kifejezetten az Altotec igényeihez igazítható, és rugalmasan bővíthető a jövőbeni kihívások szerint. Amennyiben a partner növekszik, a Jungheinrich szoftver egyszerűen vele növekszik. A csatlakozási pontok emellett könnyű adatcserét és biztonságos kommunikációt garantálnak minden ismert host- és ERP-rendszerhez. A Jungheinrich WMS a partner igényeihez alkalmazkodik és nem fordítva. Kompatibilitásának köszönhetően a rendszer mindig frissíthető.

A raktári folyamatokat WMS raktárirányítási rendszer felügyeli

„A Jungheinrich meggyőző intralogisztikai csomagot állított össze nekünk. Számunkra különösen fontos szempont, hogy olyan partnerünk legyen, mint a Jungheinrich, amely egy automatizált rendszermegoldás minden részletét egy kézből kínálja” – nyilatkozta Wolfgang Pötzelsberger, az Altotec üzemvezetője és ügyvezető igazgató helyettese. A megrendelés ezen kívül kiterjed a szállítópályára, az áru beérkezésének és kiadásának irányítására, valamint a gyártáshoz szükséges komissiózásra.