2014. június 05. 16:00
Nagyvállalatok logisztikai vezetői találkoztak
Idén az európai logisztikai piac felpörgetésére keresték a megoldást, Boosting the European Logistics – Challanges & Opportunities címmel.

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja a korábbi évekhez hasonlóan ismét gyönyörű környezetben, a balatonfüredi négycsillagos Flamingó Wellness és Konferencia Hotelben rendezte meg nemzetközi szintű konferenciáját, amelyre minden eddiginél többen, összesen 219-en regisztráltak. A résztvevők és az előadók a világ tájáról érkeztek, így Japánból (Hitachi Global), Németországból (ESF Bremen), Bulgáriából (Sanopharma), Olaszországból (Cargo Carriers Milano), Szlovákiából (ZLZ SR) és Kínából (Huawei Europe Logistic Center, Pioneer Consulting).

A kétnapos konferenciát 2014. május 22-23-án rendezték meg, ahol a logisztika, a beszerzés, a supply chain, illetve a raktározás területéről érkező vezetők az európai logisztikai folyamatok fellendítéséről, optimalizálásáról hallhattak előadásokat. A rendezvényt idén Érczfalvi András, a Gazdasági Rádió szerkesztő-riportere és Krizsó Szilvia, Pulitzer- emlékdíjas újságíró vezette le.

Kül- és belföldi előadások

A plenáris napon külföldi vendégelőadóként hallhatták többek között Aiichiro Kurata (Hitachi Global) előadását Introduction of Hitachi and Recent Logistics Activities témában, Flavio Pillon (Electrolux) előadását Transportation Planning Approach címmel, továbbá a Sopharmától Savina Mihajlovát és Velislav Sopovot Dynamic Logistics in Pharma témában.

A hazai vezetők kitűnő esettanulmányukon keresztül osztották meg tapasztalataikat: Bán László, a Fortaco Zrt. ellátásilánc-vezetője a fuvarszervezési folyamatok optimalizálásának lehetőségére nyújtott kiváló példát, majd Nagy Zoltán, az Emerson Process Management Magyarország Kft. szállítmányozási és vámcsoport-vezetője bemutatta, hogy egy globális vállalat hogyan tudja a teljes ellátási láncot egy központi rendszerfejlesztés segítségével átfogni, aminek eredményeképp alacsonyabb költségeket és rövidebb átfutási időt érnek el logisztikai folyamataikban.

A gálavacsora kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött Visegrádi négyek: a kelet-közép-európai térség logisztikai, gazdasági viszonya címmel, résztvevői pedig Milan Lukacovsky, a ZLZ SR alelnöke, Lenner Áron Márk helyettes államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium), Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, Kistamás Gábor beszerzési és logisztikai igazgató (Siemens Zrt.), Török Zoltán vezető elemző (Raiffeisen Bank Zrt.), Bárdos Krisztina, az IFKA Kft. ügyvezető igazgatója és az NLV Klub elnöke, Szabó Zoltán voltak.

Bizonyított a színvonalas utánpótlás

A gálavacsora alatt került sor az NLV Klub egyedülálló kezdeményezése, A jövő logisztikusa csapatbajnokság díjátadójára is, ahol a három nyertes, a felsőoktatási hallgatókból álló csapat vehette át díját, összesen 1 millió forint összeget. Nagy taps fogadta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ötfős győztes „Pirítós” csapatát, amelyet felkészítő tanárként Bokor Zoltán egyetemi docens vezetett. Második helyezett lett az „Allogáció” csapata a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, felkészítő tanáruk Lénárt Balázs volt. Harmadik helyezést ért el a Pannon Egyetem „Cool-Logó” csapata, Kovács Zoltán felkészítő tanár vezetésével.

A többfordulós, nehéz elméleti és gyakorlati feladatok elvégzésével a fiatalok jelezték, hogy a logisztikai szakma színvonalas utánpótlása megtalálható az egyetemeken, főiskolákon. A konferencia második napján a jelenlévők sikerrel alkalmazott projektekről hallhattak workshop előadásokat, így például Bárdos Krisztina (IFKA) és Somogyi Attila (SSI Schäfer Kft.) közös előadásában Kutatás-fejlesztési lehetőségek a logisztikában címmel, valamint Végh Lászlótól (Schwarzmüller Kft.) Fuvarköltség csökkentése egyedi gyártású járműfelépítményekkel témában. Idén a női vezetőkről sem feledkezett meg a szakma, akik számára Birizló-Szabó Irén klinikai szakpszichológus tartott zártkörű beszélgetést Női vezetői szerepek a logisztikában címmel. A konferencia második napjára Talmácsi Gábor is ellátogatott, hogy megossza profi pályafutása egyedülálló élményeit.