Modern ipari törlőkendőrendszer
A fenntartható fejlődés elve nem csak a zöldgondolat élharcosai számára kötelező.

Ma már a gazdaság minden ágazatában nagy erőfeszítéseket tesznek a környezet védelme és a nyersanyagokkal történő takarékoskodás érdekében. A német MEWA is kiveszi a részét a környezet védelméből, ráadásul már több mint száz éve. „Üzleti stratégiánk a fenntarthatóság és a vállalkozói felelősségtudat két pillérén nyugszik. Erőfeszítéseink középpontjában a nyersanyagokkal történő takarékoskodás és a környezetterhelés lehető legkisebb mértékűre csökkentése áll” – mondja a témáról Horváth László, a MEWA magyarországi ügyvezetője.

A cég törlőkendőit legkevesebb ötven alkalommal lehet – környezetvédő módon – kimosni és újra felhasználni. Így a rendszer – amelynek lényege a használt törlőkendők begyűjtése, kimosása és a tiszta kendők kiszállítása – valóban „zöld” alternatívája a papírból készült törlőknek vagy az „alkalmi” rongydaraboknak, amelyek használat után a kukában végzik.

A modern tárolóedények az újrahasznosítást sz

A környezettudatosság már a törlőkendők gyártása során megnyilvánul, hiszen a MEWA a teljes mennyiség legalább ötven százalékának erejéig újrahasznosított fonalat használ a szövéshez. Arra is figyelnek, hogy a fonalcsévék papírhengereit is újra lehessen hasznosítani – ennek révén a hulladék mennyisége éves szinten 21 tonnával mérséklődik.

A MEWA immenhauseni szövödéjében évente több mint százmillió új törlőkendőt állítanak elő. A gyártás során keletkező, évente mintegy 72 tonnányi pamutbolyhot sem dobják ki – ebből az autóiparban szigetelőanyagot készítenek.

A MEWA a használt törlőkendők által felszívott szennyeződéseket is hasznosítja. A textíliából kinyert olajokkal és zsírokkal a szárító- és mosóberendezéseket fűtik. Így éves szinten több millió liter hulladékból lesz energia. A MEWA rendszerében a törlőkendők tárolására és szállítására használt biztonsági konténerek (SaCon) is – a fenntarthatósági elveknek megfelelően – hosszú évekig bevethetők, ami szintén jelentősen csökkenti a keletkezett hulladék mennyiségét.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend októberi lapszámában jelent meg.