Modern gyárak várják a látogatókat
A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium hirdette meg azzal a céllal, hogy pályaválasztók és más érdeklődők számára demonstrálja a gyártásban zajló izgalmas folyamatokat. 

A Modern Gyárak Éjszakáján, 2017. november 17-én 16 órától 22 óráig 11 megye 25 gyárában ismerkedhetnek meg a korszerű ipari termeléssel és az okosgyárak működésével az érdeklődők.
„A program célja, hogy kézzelfogható választ adjon a jelen és a jövő kihívásaira, ezzel pedig átalakítsa az iparról alkotott képet, elsősorban a pályaválasztás előtt állók körben” – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár az esemény hivatalos bejelentésén az ipari automatizálással foglalkozó Festo Kft. budapesti gyárában, amely szintén látogatható lesz az esemény idején.   

A látogatók emelett az autóipar, az elektronika, az élelmiszeripar, az energiatermelés, a fémipar, a gépipar, a gyógyszeripar, valamint a feldolgozóipar korszerű működésével és az ipar 4.0 alkalmazásokkal is megismerkedhetnek az esemény keretében. A gyárlátogatás mindenki számára ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, amely a www.moderngyarakejszakaja.hu-n érhető el.

A program a NGM által indított Ipar 4.0 Mintagyár elnevezésű projekt első kiemelt eseménye, amely a hazai gazdaság digitális átállását támogatja 2,3 milliárd forint értékben. A mintagyárak, amelyek képesek az ipar 4.0 megoldásokat valós működési környezetben bemutatni, közbeszerzés keretében szeptember 28-ig pályázhattak a címre, az eredményeket decemberben teszik közzé.

Az államtitkár alátámasztva a program létjogosultságát elmondta, hogy indulás előtt végzett felmérés szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) kétharmada, ezen belül a középvállalatok 87 százaléka készül az elkövetkező időszakban fejlesztésre, és a megkérdezettek több mint felét érdekelné az ipar 4.0-val kapcsolatos képzés, technológiai bemutató vagy referencialátogatáson való részvétel.

Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a mintagyár projekt konzorciumvezetője elmondta, hogy az IFKA az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) konzorciumi együttműködésben, az NGM szakmai támogatásával 2019 végéig készíti fel az kkv-kat az ipar 4.0 technológiára és az Irinyi-tervben foglalt újraiparosításra. 

A konzorciumi tagok a programtól az ipar 4.0 folyamattal kapcsolatos szemléletformálást és konkrét fejlesztések megvalósulását várják.