hirdetés
hirdetés

Művészettörténet

Mi van Dávid kezében?

Olasz művészettörténészek úgy vélik, Michelangelo remeke jobb kezében egy henger alakú fegyvert, a fustibalt markolja, amivel megölte Góliátot.

hirdetés

“A szobor jobb kezét úgy tartja, mintha erősen markolna valamit, erre utalnak a gondosan kidolgozott kidudorodó erek is. Feltehetően az ókorban kitalált, de egészen a 17. századig használt halálos fegyvert tartja a kezében Dávid, akinek Góliátot kell legyőznie” – véli Sergio Risaliti és Francesco Vossilla L’Altro David (A másik Dávid) című könyvében. A fustibalnak vagy botparittyának nevezett alkalmatossággal köveket lehetett elég pontosan nagy erővel elhajítani.

“Egy bot végére bőrszíjat erősítettek vagy egyszerűen csak egy hosszú bőrszíj közepébe helyeztek egy marokban elférő követ és a parittyával meglengetve nagy erővel hajították el" – mondta el Adrienne Mayor a Discovery Newsnak. A fegyver igen népszerű volt, mert könnyű volt elkészíteni és állandóan magánál tarthatta tulajdonosa. A Biblia is megörökíti ezt a fegyvert Dáviddal kapcsolatban.

Sámuel első könyvében ez áll: Dávid „a patakban keresett magának öt sima követ, és betette a tarisznyájába, amelyben parittyáját tartotta…, kilépett a sorból és a filiszteus (Góliát) felé futott. Közben belenyúlt a táskájába, kivett egy követ, elhajította a parittyájából és homlokon találta a filiszteust. A kő behatolt a homlokába, úgyhogy arccal a földre bukott” (17:40-50).

Michelangelo szobrán a parittya bőrszíja Dávid hátán átvetve jobb keze közelében látható, mintha valamilyen rejtélyes tárgyhoz kapcsolódna, bal kezével a vállán tartja a bőrszíj végét. Risaliti szerint a különös tárgy talán a bőrszíjhoz kapcsolódó alkalmatosság, amelybe a követ kell helyezni, s ami talán leginkább a golfütő fejéhez hasonlítható. Az olasz művészettörténészek szerint tehát Dávidot fustiballal felfegyverezve ábrázolta Michelangelo.

Karosszékben
Kétségtelen, hogy a szobor hátán látható bőrszíj, és valami furcsaságot tart Dávid bal kezében. A parittya pedig még elég ismert volt a szobor készítésének idején, mára felejtődött el szinte teljesen a pisztolyok, bombák stb. korában. 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[122882] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés