2020. október 20. 17:40
Lézeres technológia nyerte meg az Ipar Napjai Nagydíjat
A Wigner Fizikai Kutatóközpont konzorciumi tagja annak a projektnek, amelynek az eredményét Nagydíjjal jutalmazták az IPAR NAPJAI 2020 Szakkiállításon és Vásáron.

A lézeres technológiák egyre jobban elterjednek az anyagmegmunkálásban, a gépiparban és a finommechanikában. Egyik ilyen terület a modern lézerek additív technológiákban való alkalmazása, ahol a fémmegmunkálás során a végleges alkatrészt nem az anyag méreteinek célszerű lecsökkentésével alakítják ki – mint esztergálás, marás vagy köszörülés esetén, hanem olyan fémporból való felépítéssel hozzák létre, amit rétegenként, lézeres olvasztással visznek fel egy felületre egy speciális 3D-s fémnyomtatóval. Ezek előnye, hogy automatizált módon, anyagtakarékosan, digitális technológiákat alkalmazva, igen bonyolult, 3-dimenziós görbülettel rendelkező, üreges mintákat is létre lehet hozni, amelyek nagy szilárdsággal, edzett kopásálló felülettel, könnyű súllyal és bonyolult szerkezettel rendelkeznek – ilyenek pl. az injektorok turbina lapátjai, az egyes szerszámgép alkatrészek.

Fotó: Nagy Attila Károly

Egy ilyen, additív technológiát alkalmazó automatizált anyagmegmunkáló központ fejlesztésében vett részt konzorciumi tagként a Wigner FK Szilárdtestfizikai és Optikai Intézete az NKFIH által finanszírozott Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések felhívás keretében elnyert 2017-1.3.1-VKE-2017-00039 számú projektben, a LASRAM Engineering Kft-vel és a Csepeli Szerszámgépgyár Kft-vel együtt. A projekt keretén belül a konzorcium a LASRAM Engineering Kft. vezetésével kifejlesztett egy Automatizált Additív Manufacturing lézer cella /RAM/ nevű terméket, amelyet unikális tulajdonságainak és kimagasló műszaki paramétereinek köszönhetően az IPAR NAPJAI 2020 Szakkiállításon és Vásáron Nagydíjjal jutalmaztak. A Wigner FK SZFI Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztályának Lézeralkalmazások és Optikai Méréstechnika Kutatócsoportja ebben a projektben a lézeres 3D fémnyomtató integrálásával kapcsolatos kutatásokban vett részt. Vizsgálták a különböző technológiai paraméterek hatását az alkatrészépítés folyamatára, tanulmányozták a létrehozott felületek minősége, a lézerparaméterek és a mechanikai tulajdonságok közötti összefüggéseket, megállapították különböző fémporokra a megfelelő minőségi követelmények eléréséhez szükséges optimális paramétereket, valamint meghatározták a nagyintenzitású lézerfény - fém kölcsönhatás során felszabaduló aeroszolok fizikai és kémiai tulajdonságait, egészségere gyakorolt hatásait.

A projekt koordinátora – a LASRAM Kft., akivel több évtizedes együttműködésünk van, megköszönte a Kutatóközpont munkáját és eredményeit, amelyek jelentősen hozzájárultak az elért sikerhez.