Lehet, hogy nemsokára az ablakokkal termelhetünk energiát
A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói egészen értékes megoldást fejlesztettek, amellyel a nagyobb üvegfelületek is napelemekké válhatnának.

Az újítás lényege, hogy az ablakok átlátszóságát megtartva használnák ki a felületeket energiatermelésre. Az ultravékony arany elektródákkal a lakó- és irodaházak ablakait is átalakíthatnánk, ezáltal igen nagy felület vonható be az energiatermelésbe.

Forrás: Metaltech News, Adobe Stock

Mivel a hagyományosnak számító szilícium fotovoltaikus napelemekkel kapcsolatban egyre több kritika fogalmazódik meg, ráadásul hatékonyságuk fokozása is korlátokba ütközik, a kutatók a perovszkit technológia felé nyitnak, amely jobb hatásfokkal üzemelhet a jövőben. Ez a szerkezet jobban hasznosítja a fény energiáját, kül- és beltéren egyaránt (utóbbi a fotovoltaikus napelemekről nem mondható el).

A mindössze néhány atomrétegből álló napelemek kis méretük ellenére igen bonyolultak. Az összetett, ötrétegű napelemekben az aranyréteg stabil elektródát képez, amely azonban a fényáteresztő-képességet nem gátolja - így nem szűnik meg a kilátás az ablakokon és a beltéren sem kell lemondani a természetes fényről.

Ahhoz azonban, hogy megfelelő módon oszlassák el az aranyatomokat, további kutatásokra volt szükség. A Pennsylvania Állami Egyetem munkatársai krómmal kísérleteztek, ez ideális felületet biztosít az aranyrétegnek, amely így egyenletes elektródát tud képezni a napelemben. Jelenleg a technológia hatékonyságának fejlesztésén dolgoznak, hogy ne csak a laborban teljesítsenek jól ezek a cellák, hanem később akár teljes épületeken alkalmazhassák őket energiatermelés céljából.