Környezetbarát lítium-kitermelésbe fektet be a BMW
A BMW Csoport célkitűzése a következő évtizedre mintegy 10 millió elektromos jármű forgalomba hozatala világszerte. Így nem meglepő, hogy a vállalat fenntartható és hatékony módszert kíván biztosítani a futószalagra kerülő elektromos járművek akkumulátorait működtető lítium beszerzésére. 

A lítium környezetbarát kinyerésére a BMW i Ventures, a vállalat kockázati tőkebefektetője a Lilac Solutions vállalat tevékenységébe ruház be. A Lilac Solutions egy amerikai társaság, mely egy forradalmi ioncserélő technológia szabadalmaztatásával vonta magára a BMW Csoport figyelmét. Az eljárás lényege, hogy praktikus, olcsó és környezetbarát módon lítiumot vonnak ki sóoldatokból.  

A modern, innovatív technológiák fenntarthatóbb megoldást biztosítanak a nyersanyagok beszerzésére. A fiatal vállalkozásokra, projektekre való beruházással felgyorsíthatjuk az új technológiák kifejlesztését, serkenthetjük a piaci versenyt és lehetőséget adunk az új vállalatoknak a versenybe való becsatlakozáshoz” – nyilatkozta Wolfgang Obermaier, a BMW Csoport egyik vezető elnökhelyettese. 

A lítiumipar fejlődésre szorul, ha lépést akar tartani az akkumulátor- és autógyártó cégek növekvő igényeivel, ellenkező esetben kitolódik a környezetkímélő közlekedés kora” – tette hozzá a Lilac Solutios vezérigazgatója, Dave Snydacker.  

A lítiumion-akkumulátorok alkalmazásában való növekedés a fogyasztói elektronikában és egyéb területeken hozzávetőlegesen 325%-kal növelte a lítiumhasználatot az elmúlt évtizedben. Azonban ez csak a kezdet - hatalmas ugrás várható a keresletben, amelyet az elektromos járművekre való globális átállás ösztönöz.

A folyamatosan növekvő lítiumigény fő mozgatórugója a BMW Csoport és a hozzá hasonló autóipari cégek, melyek 2030-ra az értékesített járművek legalább felét teljes mértékben elektromos meghajtásúra tervezik.

A Föld lítiumkészletének nagy része természetes eredetű sós vizekben található. Bár ezek a lítiumforrások bőségesek, a lítium felszabadítására alkalmazott hagyományos párologtatási módszer lassú, nehézkes, és jelentős az ökológiai lábnyoma. 

Lilac szerint az általuk fejlesztett lítiumkinyerési technológia lényegesen gyorsabés hatékonyabb, mint a hagyományos eljárások, valamint kisebb pénzügyi teherrel jár. Ez az ioncsere folyamat, amelynek működése speciális gyöngyökkel töltött oszlopokon alapul, ezek a sóoldat átáramlásakor elnyelik a lítiumot - a sóoldatot pedig ezután visszavezetik a föld alá. 

Ez azt jelenti, hogy a Lilac-megoldásnak sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a hagyományos módszereknek, ami fontos tényező az autóipar és az akkumulátorágazat számára. 

 

A Lilac-technológiát működőképesnek találták a kezdeti tesztelési fázisban, azonban most bizonyítania kell, hogy hosszútávon is megfelel-e majd a rohamosan emelkedő igényeknek. Siker esetén ugyanis az eljárás ezután világszerte alkalmazható lehetne sóoldatokkal, még akkor is, ha azok alacsony lítiumtartalmúak. 

A BMW Csoport kiemelkedően fontos érdeke a Lilac-technológia kereskedelmi forgalomba hozatala, mivel a vállalat közvetlenül a bányákból szerzi be a lítiumot, és teszi elérhetővé az akkumulátorcellák beszállítói számára. Ily módon a német autógyártó teljes átláthatóságot teremthet, és be tudja bizonyítani, hogy kizárólag magas környezetvédelmi- és emberi jogi normák betartásával jut hozzá a gyártásban felhasznált lítiumhoz. 

Lilac Solutionsbe való befektetéssel támogatjuk a technológiai fejlődést a lítiumkitermelés területén, a felelős és fenntartható módszerekre összpontosítva" – foglalta össze Obermaier.