Két iparág esszenciája közös világvásáron
A huzal- és a csőipart sem hagyja érintetlenül a kedvezőtlen gazdaságpolitikai helyzet, de a szakterületek wire/Tube vásárkettőse számos újításával továbbra is a legfrissebb innovációk bemutatkozásának legfőbb színtere, a fejlődések ösztönzője marad – tudtuk meg a rendezvények beharangozó nemzetközi sajtóeseményén, Budapesten.

A több mint harminc éve a Düsseldorfi Vásárvárosban minden páros évben megrendezett wire és Tube kiállítás esetében idén nehéz lesz a 2018-as konjunktúramutatókat megismételni. A gazdasági szempontból rendkívül sikeres éveket követően 2019-re a világméretű bizonytalanság nyomta rá a bélyegét, ami kihat a következő szakági vásárok iránti érdeklődésre. Ennek ellenére a wire esetében a szervezés jelenlegi állása bizakodásra ad okot, a Tube-nál pedig egyelőre ugyan még alulmaradnak a számok a két évvel ezelőttihez képest, de a seregszemlék március 30. és április 3. közötti időpontjáig a hátrány még behozható – adott helyzetképet a vásártandem budapesti sajtóelőzetesén Friedrich-Georg Kehrer, a wire/Tube szakvásárok igazgatója, a Messe Düsseldorf vásártársaság fémipari vásárokért felelős globális portfóliófelelőse.

A Düsseldorfi Vásárvárosban minden páros évben rendezik meg a wire és Tube kiállítást.

Ezekért az előnyökért érdemes meglátogatni

A szakember nyomós érvekkel is alátámasztotta, miért elsőrendű és kihagyhatatlan választás kiállítóknak és látogatóknak egyaránt a kábel- és a huzalipar, illetve a csőipar első számú rendezvénye 16 vásárcsarnok összesen mintegy 120 ezer négyzetméterén, várhatóan mintegy 2600 kiállítóval és 70 ezer érdeklődővel. Az érintett iparágak valamennyi vetületének technológiai áttekintése csak egy, szinte kötelezőnek mondható argumentum, de nem mehetünk el szó nélkül a szakvásárok rendkívüli nemzetközisége mellett sem. A kiállítók mindkét fórumra több mint ötven, a látogatók pedig százat meghaladó országból érkeznek. Ráadásul a távoli vidékekről Düsseldorfba látogató szakemberek további értéket jelentenek, hiszen szoros korreláció mutatható ki a földrajzi távolság és a döntéshozó szint között.

Az iparágak innovációs ciklusát jól követő wire és Tube különleges olyan tekintetben is, hogy kiállítók nemcsak hogy a legmodernebb gépeiket hozzák el Düsseldorfba, hanem azokat a szakvásárok gyakorlatában viszonylag ritkán követve be is üzemelik, így működés közben a legapróbb részletekről is információkat szolgáltatva ismerhetik meg őket a potenciális felhasználók. Ezzel pedig a rendezvények átlépnek szigorú szakmaiságon, és a személyes eszmecserével a digitális világban nem pótolható közösségi eseménnyé válnak. 2020-tól új elemmel bővül a wire, hiszen a kábelek teljes értékteremtési láncát kibővítik a rögzítő- és a kötőelem, illetve a műszaki rugók felé, valamint a korábban csak az alapanyagra és a technológiákra koncentráló esemény ezen a területen is nyit a végtermékek bemutatása irányába. A szakvásárok gyakran számos kisérőbemutatóval, szakmai konferenciával párosulnak, amikor a rendezők több irányból igyekeznek résztvevőket toborozni az eseményre. A Düsseldorfi Vásártársaság filozófiája szerint a látogatókat nem vonják el különrendezvények sokaságával a kiállítási standokon látható érdekességektől.

A vásárokon működés közben lehet megismeri a legmodernebb gépeket

Digitalizálás, ipar 4.0, új elvárások

A felívelő technológiák támogatására is különös súly helyeződik a két szakvásáron A wire esetében például a digitalizációval, az ipar 4.0 térnyerésével kapcsolatos hálózatba kapcsolásról van szó. Az egyébként is sokszínű anyagválasztékban fontos szerep jut az üvegszálaknak a nagy sebességű átvitelre alkalmas kábelek alapanyagaként. De a matériák sokfélesége a csöveknél is megmutatkozik. Előtérben vannak a műanyagok és a kompozitok, valamint általában az üreges kialakítások, amelyekből a járműipar súlycsökkentési igényéhez igazodó könnyebb alkatrészek állathatók elő. A járműipar és beszállítói egyébként is a wire és a Tube egyik legmarkánsabb szinergiaterületét adják, a mindkét vásárt meglátogatók összességében 30 százalékos átfedési aránya leginkább ebből a szektorból merítkezik. A járműipar igényeihez igazodnak a vásárok portfóliójában újdonságként jelen lévő profilok is.

Az anyagválaszték a csöveknél kevésbé megszokottakra is kiterjed, így találkozhatnak a látogatók üveg, szélerősítésű, sőt fa alapanyagból készülő elemek technológiájával is. Maguknak a csöveknek a mérete is rendkívül széles skálás mozog, a petrolkémia hatalmas vezetékeitől az orvosi mikrocsövekig. Ismerve a hazai vállalkozások erős kötődését a járműiparhoz, a vásárigazgató a magyar beszállítóknak különösen figyelmébe ajánlotta a wire és a Tube kínálatának megismerését. Ezt azzal is megindokolta, hogy a tapasztalatok szerint a két szakterület új gépei – amelyek a rendezvények tematikájának egyik magját alkotják – szinte kivétel nélkül előbb-utóbb beszivárognak az autóiparba is.

A járműipar a wire és a Tube közötti szinergia egyik legfőbb területe

A jövő a vásár mindennapjaiban

Fenntartható, környezetkímélő, energiatakarékos és innovatív: a legtöbbet hangoztatott pozitív jelzők manapság egy vállalat megítélésében. Az átlagon felüli erőforrás-igényű huzal-, kábel- és csőipari technológiai cégeknél különösen nagy kihívás teljesíteni a klímahatékonyság, a fenntarthatóság és az erőforrások kíméletes felhasználása követelményét. A Messe Düsseldorf vásártársaság éppen ezért – és a nemrégiben megszületett európai zöld megállapodással összhangban – nagy hangsúlyt fektet a wire és a Tube szakvásárokon az ecoMetals kampányra: a seregszemlén idén szerveznek először vezetett bejárásokat ecoMetals trails néven a fenntartható, erőforrásokat kímélő és kevesebb kibocsátással termelő kiállítók standjaira.

A vásárkettős fontos célkitűzése a fiatal vállalkozások felkarolása. Különféle támogatásokkal teremtenek lehetőséget a startupok számára innovatív megoldásaik bemutatására. Végül, de nem utolsósorban Friedrich-Georg Kehrer elismeréssel beszélt a Düsseldorfi Vásárváros legújabb és egyben eddig legnagyobb, 120 millió eurós beruházással épült új 1-es csarnokáról, amely több mint 12 ezer négyzetméteren akár 10 ezer fő befogadására is alkalmas. A remek digitális infrastruktúrájú, nagyobb standok kialakítására is lehetőséget nyújtó multifunkcionális építmény hamarosan az új déli vásárbejárattal is kiegészül.

A legkülönfélébb anyagokból készült csöveket és profilokat mutatnak be

Az iparágak Mekkája

A wire és a Tube budapesti bemutatkozásán Kurt G. Eder, a szakvásárok kiállítói tanácsának tagja, az osztrák huzal- és kábelipari gépgyártókat tömörítő szövetség elnöke és egyben ágazati vállalattulajdonos a hosszú évtizedek óta a szakmában szerzett tapasztalatai alapján elmondta, hogy a sokáig keresett és 1985-ben megtalált düsseldorfi vásárhelyszín kiállítóknak és látogatóknak egyaránt ideális kiállítási tér. Egyenesen azzal a hasonlattal élt, hogy ami a muzulmán hívőknek a mekkai zarándoklat, az a kábel- és a csőipar szereplőinek Düsseldorf: az ott rendezett wire és Tube vásáron a részvétel szinte kötelező. Kiemelte a fiatal vállalakozásoknak felkínált lehetőséget a bemutatkozásra, amely ráirányítja a figyelmet az innovációs haladásban sokat tehető startupokra, hiszen nem mindig a nagyoknál kell keresni a megoldást. Nem rejtette véka alá azonban az ágazatok problémáit sem, kitért a gazdaságpolitikai nehézségekre, elsősorban az amerikai vezetés legfrissebb gazdasági intézkedéseinek negatív hatására, valamint további támogatásokat kért a Düsseldorfi Vásártársaságtól annak érdekében, hogy megkönnyítsék a rendezvényeken való részvételt.