Kész az első újrahasznosított NMC akkumulátorcella
Egy Northvolt nevű svéd cég létrehozta a világ első, kizárólag újrahasznosított átmenetifémekből készült akkumulátorcelláját. A csakis reciklált nikkelt, mangánt és kobaltot tartalmazó (NMC) elem teljesítménye megegyezik a kizárólag újonnan kibányászott anyagok alkotta verzióéval.

A gyártó a hulladékakkumulátorokból egy alacsony energiaigényű hidrometallurgiai eljárással tudta kimenteni az egységben tartalmazott átmenetifémeket. Ez a technológia egy speciális vizes oldat alkalmazásával választja el egymástól a komponenseket.

A Northvolt a gyártási volumen kellő kibővítését követően, a jövőben évente 125 000 tonna áramtartályt kíván újrahasznosítani, ami nagyjából 30 gigawattóra kapacitást jelent.

A hatalmas áttörés ellenére a  módszer bevezetése fokozatos lesz, és a vállalat várhatóan 2030-ig is csak a felearányban reciklált komponensekből álló áramforrások ipari léptékű gyártásáig fog eljutni.

Mind ehhez a svéd társaság a Northvolt Ett nevű, skellefteåi gigagyára mellett fogja felhúzni a megfelelő üzemet. Az új telephely rendeltetése elsősorban különböző elektromos járművekből származó, leselejtezett akkumulátorok, illetve a Northvolt Ettben keletkezett gyártási hulladékok feldolgozása lesz.