2015. február 20. 15:06
Űrtaxik parkolását készíti elő a Nemzetközi Űrállomás
A NASA pénteken megkezdi két új dokkoló modul megépítését, amely most már a magáncégek által épített űrhajókat is csatlakoztatni tudja a hatalmas, Föld körül keringő létesítményhez.

Pénteken Barry “Butch” Wilmore és Terry Virts asztronauták kezdik meg azt az űrsétasorozatot, melynek keretében két új dokkoló modult építenek a Nemzetközi Űrállomásra.

Az új dokkoló helyek a jövőben érkező, magánvállalatok által kivitelezett űrtaxik számára nyújtanak majd parkolási lehetőséget. Az amerikai űrügynökség kettő, a SpaceX-szel és a Boeinggel kötött szerződésben adott megbízást a „kereskedelmi” űrjárművek megépítésére. A SpaceX pillanatnyilag egy Dragon V2, a Boeing pedig egy CST-100 nevű jármű összeszerelésén fáradozik.

Az amerikai űrsiklóprogram 2011-es végét követően az USA asztronautái az űrutazásokhoz csupán az orosz Szojuz-rakétákat tudták igénybe venni, méghozzá meglehetősen borsos áron. Egy ilyen „turné” jelenleg személyenként több mint 70 millió dollárba kerül az amerikaiaknak. Ez a költség a csillagok jelenlegi állása szerint 58 millióra szorítható le az új, magáncégeket alkalmazó projekttel.

A most útnak induló, két űrhajós feladata egyelőre a kábelek és a kommunikációs felszerelés előkészítése lesz. A jövőbeli küldetések alkalmával többek között néhány óriási elem átrendezését is el kell majd végezni, hogy helyet biztosítsanak a kettő, még az idén megérkező Nemzetközi Dokkoló Adapter (International Docking Adapter) számára. Ez utóbbiakat egyébként ugyancsak a SpaceX állítja elő. A NASA reményei szerint a két dokkoló modul 2015 végére már fogadóképes állapotba kerül.