Kényelmesen viselhető irányítópanelek
Észak-karolinai kutatók új, gázáteresztő és rugalmas anyaggal szeretnék a hordható eszközök piacát kifordítani a sarkából. A találmány a későbbiekben akár speciális ember-gép interfészek platformjaként is megállhatja a helyét.

A North Carolina State University kutatói létrehoztak egy rendkívül vékony és nyúlékony, lélegző elektronikus anyagot.

A fejlesztők szerint a találmányuk adottságait az orvosbiológiai vagy más rendeltetésű hordható eszközök területén lehetne a legjobban kamatoztatni. A technológia életképességének bebizonyításához az anyagból már egy tetriszjáték vezérlésére is alkalmas, alkarvédőszerű készüléket is létrehoztak.

Az anyag alapját egy nyúlékony, lyukakkal egyenletesen teleszórt polimer fólia képezi. A fóliát ezüst nanoszálakat tartalmazó oldatba merítik, majd pedig ezeket a nanoszálakat hőpréses technológiával rögzítik.


„Az a módszer, amelyet az anyag lelőállításához felhasználtunk, azért is fontos, mert egyszerű és könnyen skálázható.” – fogalmazott egy sajtóközleményben Yong Zhu, a North Carolina State University gépészmérnök- és repüléstechnika-professzora és a tanulmány társszerzője.

A lélegző hordható anyagok a többi anyagnál elméletileg kényelmesebbek, és kevésbé irritálják a bőrt, mert lehetővé teszik az izzadság elpárolgását.

 A csapat úgy véli, hogy a fejlesztésüket akár bőrre húzható, száraz elektródák előállításához is fel lehetne használni, és így az elektrokardiográfia (EKG) és elektromiográfia (EMG) területein is alkalmazni lehetne.

Zhu szerint a koncepció azért jelentős előrelépés, mert ha hosszú távon is viselhető érzékelőket vagy felhasználói felületeket akarunk kifejleszteni, akkor gázáteresztő elektronikai anyagokra van szükségünk.