Tóth Mihály 2014. május 20. 17:00
Kapcsolószekrény-elrendezés gombnyomásra
Szabványosítás, többször felhasználható makrók és értékkészletek, automatizált munkafolyamat – mind-mind egyre nagyobb hangsúlyt kap a kapcsolószekrény-tervezésben is. Az EEC One kapcsolásirajz-generátor és az Eplan Pro Panel 3D-s szekrénytervező modul összekapcsolása csökkenti a fejlesztésre szánt időt és teret ad az innovációnak.

Amikor hatékony tervezésről beszélünk, jelentős versenyelőnyt jelenthet egy olyan szoftvermegoldás, amely mentesít a rutinfeladatok alól, és teljes mértékben automatizálja a projekt-létrehozási folyamatot. Az Eplan EngineeringCenter One (EEC One) igen hatékony eszköz a szabványosítás, az automatizálás és a mechatronikai tervezés során. Az EEC One jelenlegi verziója az elektromos és fluid kapcsolási rajzok automatikus előállítását gyorsítja azáltal, hogy a mindenkori szabványoknak megfelelő makrók és komponensek egyetlen gombnyomásra kapcsolási rajzzá generálhatók a már jól megszokott Microsoft Excel környezetből.

A hibamentes és gördülékeny tervezési folyamatot segíti továbbá az Eplan Data Portal adatbázishoz történő közvetlen hozzáférés is, amely hamarosan az Eplan Pro Panel és az EEC One együttes használata során is elérhető lesz. Az Eplan ugyanis továbbfejlesztette és a 3D-s kapcsolószekrény-elrendezés tervezésére is kiterjesztette ezt a technológiát, amely a magyar piacon várhatóan az ősz folyamán megjelenő Eplan Platform 2.4 verzióban kerül bemutatásra.

Az EEC One 2.4-es verzió az előre eltárolt 3D-s adatokból kiindulva egy beépített konfigurátormodul segítségével könnyedén generálja a kapcsolási rajzokat. Mindez egy párbeszédablakban történik, amelyen keresztül a szerelőlapot különféle változók vagy értékek szerint konfigurálhatjuk. Ezekkel a változókkal és értékekkel a komponensek a megfelelő szerelősínekhez rendelhetők és az előre meghatározott távolságba pozicionálhatók.

Időmegtakarítás, jobb minőség

A 3D-s szerelőlapok generálása az EEC One programban a szükséges alkatrészmakrók kiválasztásával, illetve a szerelőlaponkénti elrendezési előírásokkal és hivatkozásokkal indul. A teljesen automatizált folyamat során a szerelősíneken a komponensek a megfelelő pozíciókba kerülnek. Ez csökkenti az erőforrásigényt, amelyet a manuális pozicionálás eddig megkövetelt, tehát javítja a kapcsolószekrény kivitelének és a készülő dokumentációnak a minőségét. Ráadásul az Eplan Pro Panel Professionalben az EEC One által generált komplett szerelési elrendezés beilleszthető a gyártási folyamatba is a Process NC modulon keresztül.

Példáként említhetjük a vezérlőszekrények mechanikai előállítási folyamatát, a teljesen automatikus vezetékezést vagy a berendezések automatikus huzalozását. További kiegészítő modulok, így például az Eplan Pro Panel Copper – amely egyedi gyűjtősínrendszerek tervezését támogatja – alkalmazásával előre konfigurált, egyedi igényeknek megfelelő, automatikusan generált szerelőlapok állíthatók elő, megkönnyítve a vezérlőszekrények összeszerelését.

Az Eplan a ráfordított idő csökkentésével és az automatizálással tovább növeli a tervezési folyamatok hatékonyságát. Az EEC One és az Eplan Pro Panel Professional összekapcsolása további lehetőségeket nyit meg a szabványosítás, az előre eltárolt makrók újrafelhasználása és nem utolsósorban az automatizálás területén. Mindez a versenyképesség növekedését, új projektek elnyerését és további innovációs megoldásokat eredményez.