Jelen és jövő az ipari robotikában
Melyek azok a legfontosabb tények és trendek, amelyek a globális és vele együtt a hazai robotikai piacot meghatározzák? Ezek a kérdések kerültek a középpontba egy múlt heti háttérbeszélgetésen.

A robotok meghódítják a világot – szögezte le már a háttérbeszélgetés felvezetésében Paplógó Zoltán, az ABB robotikai üzletágának vezetője. Míg 2014-ben mintegy 230 ezer ipari robotot értékesítettek (ami közel 30 százalékos bővülést jelentett a megelőző évhez képest), és 5 millió szolgáltatórobot működött világszerte, addig 2018-ra 400 ezer körüli eladott ipari robottal és addig évi 15 százalék körüli növekedéssel, illetve 35 millió szolgáltatást végző robottal számolnak a szakemberek. (Az utóbbiak kategóriájába egyébként egyaránt beletartoznak a robotporszívók, a fűnyírók, az egyéb háztartási kisegítő robotok, a mezőgazdasági, a hadiipari és a tesztelési célú automata gépek.) Az ipari térhódítást számos globális trend fogja előmozdítani, és ugyanezek meghatározzák azokat a kihívásokat is, amelyekre az ipari robotok gyártóinak választ kell adniuk.

A legfontosabb ösztönzők közül meg kell említeni a nem autóipari területeken is jelentkező hatalmas potenciált a robotizálásra, az ipar 4.0 keretei közé illeszkedő folyamatokat, az áttörést az ember-robot együttműködésben, a robotok használatának egyszerűsödésével megnyíló új lehetőségeket és a globális verseny által megkövetelt állandó modernizálást.

Az energiahatékonyság és az új anyagok használata folyamatos újraszerszámozást igényel a gyártásban, amely ugyancsak ipari robotokkal oldható meg a legproduktívabb módon. Egyre növekvő igény merül fel különösen az elektronikai termékek (okostelefonok, tabletek) gyártói részéről a könnyel kezelhető robotokra, akár korlátozott funkcionalitással is, de mindenképpen alacsony áron. Az már szinte közhelynek hangzik, hogy a robotok tovább javítják a munka minőségét, átvéve a veszélyes, unalmas, piszkos munkákat, amelyek emberi elvégzése vagy nem lehetséges, vagy nem biztonságos.

Takarékosabb, kisebb robotok kellenek

A gazdasági és a mindennapi élet valamennyi vonatkozását érintő globális kihívások közé tartozik napjainkban az egyre növekvő energiaéhség kezelése, a klímaváltozás lassítása, valamint az átalakuló villamos elosztóhálózatokból adódó problémák megoldása. Európa energiapolitikai célkitűzése 2030-ra a 27 százalékos energiahatékonyság-növelés, az energiaszükséglet fedezése 27 százalékban megújuló energiákból, illetve a 40 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása 1990-hez képest. Mindezek teljesítéséhez a robotika is hozzá tudja rakni a maga részét az energiahatékonyság növelése, az intelligens energiamenedzsment segítségével. Az ABB a saját robottípusainak energiahatékonyságát súlycsökkentéssel, így kevesebb anyag felhasználásával, illetve a kisebb tömeg mozgatására elegendő kevesebb energiával támogatja a kis-, a közepes és nagyméretű robotok kategóriájában egyaránt.

Ráadásul az új fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javult a saját tömeg és a terhelhetőség közötti arány is az elmúlt években. Amíg például egy IRB modell 1984-ben 1450 kg saját tömege mellett 90 kg hasznos terhet volt képes mozgatni (16:1 arány), addig 2007-re a tömeg 1300 kg-ra csökkent, miközben a terhelhetőség 235 kg-ra nőtt, így a saját tömeg és a teher közötti arány 6:1 értékre javult.

Ipar 4.0 feltartóztathatatlanul

Az ipari robotokat sem hagyják érintetlenül a negyedik ipari forradalom jelentette változások, a digitalizálás irányába mutató trendek. Ezek speciális követelményei a termelőterületeken használatos automatákkal szemben például a távfelügyelet és a hiba-előrejelzés megvalósítása hálózatba kapcsolás révén. Ez a lehetőség legújabban az ABB robotjainál is fennáll. A világ legkülönbözőbb részein lévő ipari létesítményekben üzemelő robotok a távoli diszpécserközpontba küldik a működésük szempontjából releváns adatokat. A központban az értékeket mérnökök figyelik, akik a hét minden napján, napi 24 órában távolsági segítségnyújtásra képesek, azaz instrukciókat adnak a robottelepítés helyszínén tartózkodó személyzetnek a szükséges karbantartásra, a várható hibajelenségek elkerülésére vonatkozóan. Ezzel jelentős időt és költséget takarítanak meg: nem szükséges személyes kiszállni a berendezések ellenőrzésére; nem kell rögzített karbantartási időket, csereperiódusokat tartani, hanem a beavatkozásokat akár előbb, akár később, de mindenképpen szükségszerűen kell elvégezni; minimalizálhatók a nem várt leállások a termelésben stb. Ezen felül távolról biztonsági másolatok, riportok készítésére is lehetőség nyílik.