Ízig-vérig ipar 4.0
Az okos gyártást állítja fókuszába a Com-Forth Kft. Smart Factory ConnAction elnevezésű hagyományos konferenciája, amelyet idén november 17. és 19. között rendeznek meg, a vírushelyzetre való tekintettel ez alkalommal az online térben. Bóna Pétert, a Com-Forth ügyvezetőjét kérdeztük a szervezők által ízig-vérig ipar 4.0-ként aposztrofált rendezvény hátteréről.

Az idei Smart Factory ConnAction immár a hatodik ilyen tematikájú konferenciája a Com-Forth Kft.-nek. Ez idő alatt honnan hová jutott az ipar 4.0-ként vagy ipari IoT-ként emlegetett irányzat nemzetközi szinten?
Bóna Péter (B. P.): Maga a koncepció nem sokat változott, a hálózatba kötött gépek, műszerek, gyártóberendezések, a különböző rendszerekből történő adatgyűjtés és az adatokból kinyert információ alapján történő döntéshozás egyáltalán nem új keletű, évtizedek óta létezik. Ugyanakkor a technológia rengeteget fejlődött, ma már egy adatgyűjtési projekt lényegesen egyszerűbb, mint korábban, továbbá megjelentek a különböző szabványok, például a gép-gép kommunikációt egységesítő OPC UA, amelyet az automatizálási rendszerek szállítói többségükben támogatnak is. Ami az ipar sajátossága, hogy itt minden sokkal lassabban megy, mint az ügyviteli, irodai IT-ban, vagy például a pénzügyi szektorban. Az üzemekben mindig az az elsődleges, hogy a gyártás ne álljon, ezért hiába lehetne az új technológiákkal 5-10 százalékot javítani a hatékonyságon, gyakran nincs idő ezeket kipróbálni. De ha van is, akkor is először készül egy koncepció, elindul egy pilotprojekt, beteszik a gyártók a következő évi büdzsébe az első megvalósítási fázist, majd mire elkezdik a gyárban használni az adott fejlesztést, könnyen előfordulhat, hogy eltelik 3-5 év az indulástól. Ez az átfutási idő sok, hagyományosan információs és kommunikációs technológiával (ICT) foglalkozó szolgáltató szemében rémisztőleg is hathat.

Bóna Péter, a Com-Forth ügyvezetője a legnagyobb előrelépést a tudatosság növekedésében látja

3-4 évvel ezelőtt nagyon sok olyan megkeresésünk volt, amikor valaki meg akarta venni az ipar 4.0-át azért, mert „menő” volt, vagy azért, mert éppen kiírtak rá egy pályázatot. Ami szerintem nagyon sokat változott, hogy sokkal tudatosabban állnak hozzá a cégek az ipar 4.0-hoz, ma már jóval több cég számára van egy konkrétabb elképzelés, netalán még stratégia is arra vonatkozóan, hogy mit is várnak az ipar 4.0-tól, milyen gépekről szeretnének adatokat gyűjteni, mire akarják használni a technológiát. Kezdenek érettebbek lenni a gyárak vezetői ezen a téren, és ezt érzem az elmúlt évek legnagyobb előrelépésének.

Mennyire lehet ezeket a változásokat itthon tetten érni? Elégedetten hátradőlhetünk, vagy van még bőven felzárkózni való?
B. P.: Az látszik, hogy a hazai tulajdonú vállalkozások jóval megfontoltabbak, inkább követő stratégiát folytatnak, és jóval árérzékenyebbek is, mint a multinacionális vállalatok leányvállalatai. Ugyanakkor látunk olyan elrettentő példákat is, amikor egy nemzetközi vállalat globális megállapodást köt egy szoftvervendorral, és minden ország gyáraira bevezetik ugyanazt az ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztést, például egy MES-rendszert. Rendszerint – bár tisztelet a kivételnek – ezekből a projektekből nagy bukás lesz, általában végül már be sem vezetik az eredeti a rendszert, vagy csak óriási késéssel, finomításokkal, hiszen a kiválasztás és a döntés során nem hallgatták meg a helyi igényeket, és nem ismerkedtek meg a tényleges felhasználók mindennapi problémáival.

A konferencia programjában döntő súlyt helyeznek a valós tapasztalatok, a jó példák bemutatására. Ezek megismerése és átvétele lehet az egyik kulcs az ipar 4.0 elterjedésében?
B. P.: Az ipar 4.0 bevezetése során az egyik legnagyobb nehézséget az adja, hogy igazából nincsenek is kőbe vésett best practice-ek, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy aki már letett valamit az asztalra, az meséljen is róla. Emellett a másik nagy kihívás, hogy különböző területek szakértőinek kell egymással együtt dolgozniuk, itt szokták általában megemlíteni az IT-OT (információtechnológia-üzemeltetéstechnológia) ellentétet is. Nincs olyan ember a földön, aki szakértője az IT-rendszereknek, az OT-hálózatoknak, a MES-nek, a SCADA-nak, az analitikának, a kiberbiztonsági kérdéseknek és még sorolhatnánk. Ezért ezeknek a témáknak külön szekciókat vagy workshopokat szánunk, és megszólaltatjuk a különböző iparági szakértőket is.

Előadás egy korábbi ConnAction konferencián, akkor még hagyományos keretek között

A járványhelyzet miatt rendhagyóan az interneten sorra kerülő Smart Factory ConnAction olyan korszerű lehetőségeket is kínál a résztvevőknek a kérdezésre is módot adó előadások streamingjén felül, mint az egy az egyben folytatott videomegbeszélések a networking jegyében vagy az interaktív szakmai workshopok.

Nevezhetjük ezt analógiával élve akár konferencia 4.0-nak, amelynek létjogosultsága a pandémia csillapodásával is megmarad?
B. P.: Igen, nagyon fontosnak tartjuk, hogy dobozon kívül gondolkodjunk ebben a kérdésben, ugyanis ha megmaradunk az eredeti koncepciónál, csak kiteszünk egy élő streamet, azzal nem fogunk jó konferenciát szervezni. Sokan megpróbálták ugyanezt, és láttuk, hogy sok konferencia élvezhetetlen volt. Emiatt teljesen elengedtük az eddigi elképzeléseinket, és azon kezdtünk el gondolkodni, hogy mi mindent tehetnénk annak érdekében, hogy ez egy élvezhető rendezvény legyen az alapértékeink megtartásával, azaz hogy megvalósuljon a szakmaiság, a tudásmegosztás és a kapcsolatépítés.

Az interaktivitást és a kapcsolatépítést az EventMobi alkalmazás segiti

Ennek érdekében felkészültünk arra, hogy virtuális megbeszéléseket, workshopokat, tréninget tegyünk lehetővé, sokat használjunk virtuális platformokat, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy a figyelem ne lankadjon. Emellett igyekszünk maximálisan kiaknázni a használt applikáció által biztosított networking lehetőségeket. Ennek segítségével az elsődleges kapcsolatfelvétel akár egy videomeeting vagy csetüzenetek formájában is meg tud történni.

Nyitókép forrása: Bosch