Izgalmas megoldások magyarországi startupoktól
Manapság a vírus ellenére az újítások megvalósításához remek talajt biztosít a startup-ökoszisztéma fejlődése, amely ma már nagyvállalatok és befektetési alapok által támogatott ugródeszka egy-egy izgalmas ötlet számára. Most az energetika területéről mutatunk be kettőt. 

Magyarországon is megszaporodtak az olyan inkubátor-, illetve akcelerátorprogramok, amelyek akár egyetemisták ötleteinek támogatását is szívesen vállalják. A háttér pedig nemcsak anyagi segítséget jelent, hanem mentorálást, a fejlesztéshez szükséges eszközök biztosítását, illetve kapcsolatépítést is. 

Ilyen környezetben valósult meg a Magnelit és a Volteum (korábban InCharge) csapatainak vállalkozásötlete is, ők meséltek arról, hogy milyennek látják a hazai lehetőségeket, és mi minden áll előttük a következő időszakban. Ugyanis mindkét vállalat bekerült az InnoEnergy 2020-ban támogatott startupjainak listájára azok után, hogy tavaly az MVM EDISON innovációs versenyét megnyerték.

Energetika, fenntarthatóság és okosmegoldások

Egyre több olyan megoldás jelenik meg a piacon, amely nemcsak választ ad egy-egy problémára, hanem bolygónk épségét és a fenntarthatóságot is prioritásként kezeli. Ezek a kulcsszavak alapvetően mozgatják az innovációt, nem véletlen tehát, hogy számos támogatási program és befektetési alap is ilyen ötleteket keres. Ebből a szempontból mind a Magnelit, mind a Volteum ideális startpozícióból indult, ugyanis a vállalatok célja, hogy intelligens, hatékony megoldásokat kínáljanak az ügyfeleiknek. 

Magnelit

A Magnelit csapata arra vállalkozott, hogy a beltéri világítástechnika piacán nyújtson újat a felhasználóknak. Kismartoni Zsolt ötletei alapján megszülettek az első prototípusok, majd két társával, Pánczél Patríciával és Berger Dániellel belevágtak a vállalkozás ötletének kidolgozásába. 2019-ben az MVM EDISON programjában vettek részt, ahol tovább tökéletesítették az alapötleteket, valamint létrehozták a termékportfólió koncepcióját.

 

A moduláris világítótestek nemcsak funkciójukban, hanem formájukban, anyagválasztékukban is teljes mértékben rugalmasak, és a mágnesesség segítségével könnyedén a felhasználói igényekre szabhatók. És pont ez jelent valódi innovációt ezen a területen: ezek a tulajdonságok egy termékben, elérhető áron közelebb hozzák a felhasználókhoz az okosotthon kényelmét, miközben a funkciót páratlan dizájn egészíti ki.

A kiforrott ötlet épp most áll a megvalósítás kapujában: a gyártás ugyanis 2020 tavaszán kezdődik, ezzel párhuzamosan pedig tovább folytatódnak a tárgyalások a potenciális befektetőkkel is. „Fontos számunkra, hogy természetes alapanyagokból, prémiumminőségben készüljön a termék. Ugyan drágább itthon gyártatni, de fontos szempont volt, hogy folyamatosan ellenőrizhessük a minőséget, ezért a gyártást magyarországi cégek végzik. Jelenleg folyamatban vannak az engedélyeztetések, már csak ez választ el attól, hogy a terméket piacra dobjuk”– mondja Pánczél Patrícia a gyártás előkészítéséről.

A megvalósításra váró ötletek egy része a munkába álló, illetve a már fizetőképes keresletet teremtő Z és Y generáció tagjai számára fontos értékek mentén alakul ki: a Magnelit csapata szerint ilyen a személyre szabhatóság, környezettudatosság, energiatakarékosság, az okosfunkcióknak köszönhető a mindennapi kényelem, az egyediség és a dizájn. Más megoldások pedig olyan problémákra keresnek megoldásokat, amelyek bár az utóbbi években váltak igazán jellemzővé, mégis a felhasználók széles körét érintik. E motivációból született meg a Volteum ötlete, amely az elektromobilitást támogatja.

Volteum

Az MVM versenyén még InCharge néven indultak, ám az egyetemistákból álló csapat az eredményhirdetés után alapított Volteum nevű cégben viszi tovább tevékenységét.

A négyfős baráti társaság (tagjai: Tóth Zsófia, Kálmán Kornél, Kertész Dávid és Putti Krisztián), mely a BME Gépészmérnöki Karának Energetikai Szakkollégiumában szerveződött, az MVM EDISON programjának felhívása kapcsán kezdett el egy lehetséges terméken, szolgáltatáson gondolkodni. A beszélgetés során a témát az elektromobilitás problémakörére szűkítették, azon belül is egy elektromos autók töltésére fókuszáló appot álmodtak meg. 

Azonban a szcéna jellemzője, a dinamizmus közbeszólt, és ahogy egyre beleásták magukat a választott témába, kiderült, az először kiválasztott megoldás ötlete már idejétmúlt. Azonban a startupok rugalmasságát kihasználva Putti Krisztián és csapata nem hátrált meg: egy útvonaltervező applikációt fejlesztettek elektromos autót használó sofőrök számára.

Az alkalmazás „valós idejű és historikus adatok felhasználásával pontos becslést ad az akkumulátor merülésére, ezáltal pedig optimális útvonalat tervez a töltőpontok beillesztésével, figyelembe véve a felhasználó által preferált tevékenységet a töltés közben; például egy kávé elfogyasztása vagy egy vásárlás a családnak” – mondja Krisztián a Volteum által fejlesztett applikációról.

Az app 2020. nyár elején jelenik majd meg a piacon, addig folyamatos tesztelés és fejlesztés alatt áll az ötlet. Már több autóipari és elektromobilitási szektorban tevékenykedő vállalattal állnak kapcsolatban, a cél pedig az, hogy ezeket a partnereket hosszú távon a fejlesztési időszak után is megtartsák. 

Azonban nemcsak az elektromobilitás vagy az okosotthonok támogatása lehet sikeres a pályázatokon. A Magnelit és a Volteum csapata egy olyan startuppiacon vált sikeressé, ahol a hasonló profilú vállalatok mellett megjelennek az általános energetikai fenntarthatóság kérdésére vagy az elektromos autók töltési gyorsaságára reagáló stratupok is. Összességében, a startupvilágnak ma már nemcsak világszinten, hanem hazai viszonylatban is számos hasznos megoldást köszönhetünk, így fontos, hogy a támogatási és díjazási rendszert is folyamatosan fejlesszük.

Kiből lesz jó startupper?

Rengeteg munka, rengeteg idő és még több energia – ezt várja el a startupvilág mindazoktól, akik csatlakoznának a feltörekvő trendhez. Startuppernek lenni a Magnelit csapata szerint izgalmas, rengeteg lehetőséget tartogat. Ám a másik oldalon alázatot és kitartást követel ez a világ, ezzel a Volteum képviselői is maximálisan egyetértenek. Kiemelik továbbá az együttműködés, a csapattagokkal való őszinteség, az összetartás és a kitartás fontosságát, ami nemcsak a startupvilágban, hanem bármely szektorban elengedhetetlen.

Magyarország a startupvilág térképén

Bár az elemzők és a piaci szereplők is fejlődőként tekintenek a hazai startupszcénára, úgy fest – nem csak az energetikai szektorban –, hogy érdemes figyelmünket ezekre a vállalatokra fordítanunk. Ugyanis megannyi felfedezésre váró ötlet lapul még hasonló, önszerveződő csapatok kezében. Az ilyen megoldásokat igyekeznek előcsalogatni az MVM EDISON vagy az EIT InnoEnergy programjai, amelyek célja az anyagi támogatáson felül a megfelelő mentoring és oktatás. Ezzel biztosítható az, hogy a felfedezettek ne csak elmondhassák, hanem ténylegesen meg is valósíthassák ötletüket.

Az ilyen programok képzési tervvel kiegészített támogatási rendszere a jó ötleteket bekapcsolja az iparágba, majd biztosítja a lehetőséget arra, hogy a megalapított vállalat hosszú távon is sikeres maradjon. A modell világszerte elterjedt, és sikerét jól példázza, hogy egyre több ország kapcsolódik be nemzetközi szervezetek programjaiba, vagy indít saját, állami és nagyvállalati támogatással működő projekteket. 

Az pedig, hogy a jövő a startupok kezében van, bár bátor kijelentés, egyáltalán nem elrugaszkodott a valóságtól, hiszen a forradalmian új megoldásoknak minden korban megvan a maguk fóruma. Jelenleg ezt a startup-ökoszisztéma jelenti, és bizakodásra ad okot az, hogy egyre többen látnak lehetőséget a megvalósításban és a projektek támogatásában is.

(A cikk eredetieg a GyártásTrend magazin márciusi számában jelent meg.)