Kis Endre 2015. március 20. 12:26
Ipar 4.0 a CeBIT-en
Okos gyártósorok, a készülő termék által vezérelt munkafolyamatok, ipari robotok és 3D-s nyomtatók demonstrálták a gyártóipar digitális újjászületését Hannoverben. 

Lehetetlen volt nem belefutni a dolgok internetébe a ma véget érő CeBIT 2015 kiállításon, mert a 23 pavilon mindegyikében bőven akadt valamilyen IoT-alkalmazást bemutató stand. A dolgok internetéről gyakran ipari internetként beszélünk, méghozzá jó okkal, mert az IoT-alkalmazások egyik legnagyobb csoportját a gyártóipar fogja használni. Ez a koncepció Industry 4.0 néven vált ismertté, amelyet az utóbbi három évben a CeBIT-en is mind gyakrabban lehetett hallani.

Intelligens gyárak

Így volt ez idén is, a kiállítás közönsége a gyakorlatban is meggyőződhetett róla, hogy a szenzor- és kommunikációs technológiákkal, a vállalatirányítási és gyártástámogató rendszerek új nemzedékével miként fejleszthető tovább a gyártás folyamata. Az aacheni RWTH Egyetem ipari irányítással foglalkozó FIR intézete például a Fischertechnik moduláris technológiájával egy gyártósort épített, amelyen több ERP-szállító élőben demonstrálta megoldását. A bemutatók végigkísérték egy-egy termék – közöttük egy elektromos sportautó – születését az anyagraktártól kezdve, az alkatrészgyártáson át az összeszerelésig, rálátást adva az üzleti folyamatok mentén a beszállító, a gyártó és az értékesítő közötti, digitális rendelésfeldolgozás különböző szakaszaira.

Az RFID-címkékkel ellátott, digitális munkalapjukat magukkal vivő munkadarabok és az internetre csatlakozó gyártósorok, úgynevezett CPS-ek (cyber-physical system) segítségével a testre szabott termékek gyártása valós időben menedzselhető, a kimagasló termékminőség alacsonyabb előállítási költségek mellett is elérhető, ezt a mesterséges intelligencia német kutatóintézete, a DFKI is demózta Hannoverben.

IoT- és negyedik generációs ipari alkalmazásokat láthatott a CeBIT közönsége az SAP standján is, amely Business Suite vállalatirányítási alkalmazáscsomagjának új verziója, az S4HANA mellett többek között egy ipari robotot is kiállított. A német szoftvercég bejelentette, hogy Ipar 4.0-s oktatóanyagait egyetemi programján keresztül is közreadja. Ehhez a programhoz Magyarországon kilenc felsőoktatási intézmény csatlakozott, így mérnöki és üzleti szakokon tanuló diákjaikat a jövő ipari környezetére is felkészíthetik az SAP támogatásával.

Nyomtatott termékek

Miként a dolgok internetének egyik fontos területe a megújuló, negyedik generációs gyártás, úgy az Ipar 4.0 megkerülhetetlen része a 3D-s nyomtatás lesz, efelől az idei CeBIT sem hagyott kétséget. A kiállítás a lakossági piacra készült gépektől kezdve a tervezőknek és gyártó vállalatoknak szánt, professzionális 3D-s nyomtatókig a teljes választékot felvonultatta.

Az aacheni székhelyű Kisters a 3D-s mérnöki tervező-, vizualizációs és nyomtatórendszerek átfogó palettájával szerepelt a 3-as csarnokban – a szállító ügyfelei közé tartozik többek között a nyomtatógyártó 3D Systems is. Ugyanitt a cseh be3D nagyméretű (105 cm×80 cm×219 cm) tárgyak gyors előállítására alkalmas 3D-s nyomtatót állított ki, az iGo3D pedig gazdag választékával hívta fel magára a figyelmet. A német cég 3D-s nyomtatókat, szkennereket, szoftvereket, kellékanyagokat és tartozékokat egyaránt kínál. A Canon különleges biztonsági funkciókkal felvértezett Marv 3D nyomtatóját mutatta be a CeBIT-en, amely automatikus méretezésre és kalibrálásra is képes.

Egyetemi kutatóprogramok sora foglalkozik a 3D-s nyomtatással. Az Aacheni Egyetem például azt mutatta be a 9-es pavilonban, hogy a 3D-s nyomtatás miként formálja át a kiskereskedelmet, a termékértékesítést és a fogyasztói élményt. A Berlini Műszaki Egyetem által létrehozott 3Yourmind építészeti modellek, ipari prototípusok nyomtatásával szerepelt Hannoverben, és azt is demózta, hogy a technológia miként alkalmazható a kisszériás gyártásban. A svájci Szövetségi Technológiai Intézet spin-off cége, az Aquilaviz pedig egy olyan mobilalkalmazást készített, amely 3D-s szkennerré változtatja az okostelefont. Beépített kamerájával és szenzoraival a telefon képi információkat gyűjt a szkennelt tárgyról, amelyeket az alkalmazás virtuális háromdimenziós képpé alakít, majd ennek alapján kiszámítja és a tárgy digitális 3D-s modelljét – ez azután a tárgy másolataként kinyomtatható. Elvitte Hannoverbe a MIT (Massachusetts Institute of Technology) által 2012-ben alapított Formlabs is nagy figyelmet keltő Form 1+ 3D-s nyomtatóját, amely a sztereolitográfia eljárásával rendkívül nagy felbontásban, gazdag részletekkel állítja elő a tárgyakat.

A CeBIT-tel egy időben Vancouverben megrendezett TED 2015 konferencián a kaliforniai Carbon3D a háromdimenziós nyomtatás jövőjéről tartott előadásában új elven működő 3D-s nyomtatót mutatott be, amely fény és oxigén adagolásával egy folyékony gyantát tartalmazó tartályban hozza létre a tárgyakat.

A cég szerint az eljárás (Continous Liquid Interface Production, CLIP) jelenleg mintegy százszor gyorsabb lehet, mint a rétegelő technológiák, de az ezerszeres teljesítménynövekedés is elérhető lesz vele, így az sorozatgyártásra is alkalmassá válhat.