Ingyenes webinárok: 3D-nyomtatás és 3D-szkennelés
Ahogy egyre nagyobb sebességgel terjed a magyar iparban az additív gyártás, úgy nő a tudásszomj és az igény a 3D-technológiákkal kapcsolatos, szakmai képzések felé. Ilyen tematikájú online képzéseket eddig jellemzően angol nyelven lehetett csak találni, azonban a 3D Akadémiát is üzemeltető FreeDee Printing Solutions nemrég magyar nyelvű webinár sorozatot indított főként az ipari felhasználókat érdeklő, a 3D nyomtatás és 3D szkennelés felhasználási területeit érintő témákban.

A 3D-technológiákra specializálódott FreeDee Printing Solutions professzionális gépekkel szolgáltat és kereskedik is, valamint a cég életében a kezdetektől fogja kiemelt szerepet játszott az ismeretterjesztés. A magyar tulajdonban lévő vállalkozás csapata a 2012-es alapítás óta napi szinten frissülő blogot vezet az additív gyártástechnológiák fejlődéséről. A cég fejlődésével 2015-ben megalapították a 3D Akadémiát, Magyarország egyetlen 3D-technológiáknak dedikált oktatási stúdióját, majd az ezt követő évben elindították a 3DTech az Iskolákban programot, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mostanra az ország iskoláinak jelentős részében már nagyon fiatalon megismerkedhetnek a tanulók a 3D-nyomtatás technológiájával. Habár a kijárási korlátozásoknak köszönhetően a 3D Akadémia személyes képzései szünetelnek, a FreeDee Kft. nem szerette volna feladni ismeretterjesztő tevékenységét, ezért ingyenes, informatív, online előadások szervezésébe kezdett.

3D-tudásbázist indított a FreeDee

A magyar nyelvű webinárok tematikája A FreeDee létrehozta a 3D-tudásbázis névre keresztelt weboldalt, ahol bárki egy helyen elérheti mind a cég saját, magyar nyelvű online előadásait, mind az általuk forgalmazott világmárkák által közzétett ingyenes, angolnyelvű képzéseket. A FreeDee csütörtök délutánonként tartja webinárjait. Az első alkalomra április 23-án került sor "Alkatrészpótlás 3D-szkenneléssel és 3D-nyomtatással" címmel, amely során Artec Space Spider metrológiai kézi 3D-szkennerrel digitalizáltak élőben egy tárgyat és végigvezették a közönséget az utómunka és újragyártás lépésein, egészen a nyomtatott alkatrész visszaméréséig. Az előadás ezen a linken bárki számára visszanézhető egy regisztrációt követően. Az első webinárra több mint százan jelentkeztek, ami lendületet és megerősítést adott a csapatnak abban, hogy hatalmas itthon az igény a magyar nyelvű online képzésekre és gyakorlatias terméktesztekre a rohamosan fejlődő 3D-technológiák területén.

A FreeDee következő élő webinárjára május 14-én, csütörtök délután 16:00-kor kerül majd sor "3D-szkennelésen alapuló visszamodellezési stratégiák" témakörben, amelyre itt lehet regisztrálni. Az ezt követő csütörtökökön pedig olyan izgalmas témákra lehet számítani, mint például az egyedülálló, folyamatos szálerősítésre képes kompozit 3D-nyomtatás optimalizálása és felhasználási területei, a tiszta réz alkatrészek gyártása Markforged Metal X rendszerrel vagy az optikai 3D-szkennerekkel és metrológiai szoftverekkel történő minőségellenőrzés. A csapat emellett örömmel lát minden kívülről érkező témaötletet is.

Természetesen a FreeDee által képviselt márkák sem tétlenkednek, a Formlabs és a Markforged is rendszeresen tart online előadásokat, ahol jellemzően partnereikkel készült esettanulmányok segítségével egy-egy felhasználási területet mutatnak be, az Ultimaker, piacvezető asztali FDM nyomtatógyártó pedig podcast sorozatot indított, amelyeket szintén mind elérhetnek a látogatók a 3D-tudásbázis oldalról.

3D-szkennelésen alapuló visszamodellezési stratégiák webinár

Itt az online tárgyalások korszaka?

A FreeDee Printing Solutionst legtöbben a piacvezető márkákból összeálló, professzionális és mégis elérhető árú 3D-nyomtató és 3D-szkenner kínálatáról ismerik. A vállalat fontosnak tartja, hogy az ügyfelek saját feladataikon keresztül próbálják ki a 3D-nyomtatók és szkennerek tudását, mert így lehet a legjobban megismerkedni a 3D-technológiákban rejlő lehetőségekkel. Rendkívül fontosak az élő termékbemutatók, a gyakorlati, személyes tapasztalatok a berendezésekkel, amelyek jelentős része most online platformokra helyeződött át.

A csapat szerint ez nem hátrány, sőt hatalmas lehetőséget rejt, hogy az online kapcsolattartás most tömegesen válik természetes, hétköznapi és elfogadott kommunikációs formává. A tréningek és online terméktesztek résztvevőitől már számos pozitív visszajelzést kaptak – az interaktív lehetőségek, az adott munkafolyamat közben bemutatott gépek, a képernyőmegosztás, a visszanézhetőség és az, hogy egyik félnek sem kötelező a találkozó miatt akár órákat autóznia, mind-mind kényelmessé és hatékonnyá teszik a megbeszéléseket. A FreeDee irodája természetesen az engedélyezett idősávban továbbra is nyitva tart, az online lehetőségekkel párhuzamosan a szakértő csapat a szükséges óvintézkedések mellett örömmel lát minden személyes érdeklődőt is.