hero
Zamaróczy Ádám 2022. március 03. 11:00
Így tennék lakályosabbá a sivatagot
Szaúd-arábiai tudósok kifejlesztettek egy hibrid rendszert, amellyel egyszerre lehet áramot és ivóvizet termelni.

Természetükből fakadóan a sivatagi területek vízforrásokban általában igencsak szegények. Ezeknek a szikkadt térségeknek további általános jellemzője, hogy az elektromos hálózat is messze ívben elkerüli őket.

A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem (KAUST) tudósai kifejlesztettek egy kísérleti rendszert, amely az említett hiányosságokat elméletileg egy csapásra pótolni tudja.

Az új konstrukció egy sor összekapcsolt fotovoltaikus panelt tartalmaz, amelyek mindegyike közvetlenül egy hidrogélréteg fölött helyezkedik el. A panel és a gél együttesen egy valamelyest megdöntött fémdoboz tetejeként szolgál. A doboz alján egy kifolyócső található.

Forrás: KAUST

Ahhoz, hogy az elgondolás működjön, éjszaka a tartályt nyitva kell tartani, hogy a hidrogél felszívhassa a nedvességet a levegőből. Miután a Nap felkelt, be kell csukni a dobozt, hogy a fotovoltaikus panel áramtermelésbe kezdhessen.

A dolgozó napelemre zúduló napfény egyszersmind az egész rendszert fel is melegíti, aminek hatására a felszívott víz elpárolog a gélből, és a panel hátulján lecsapódik. A folyadékká sűrűsödött víz ezt követően lecsöpög a panelről, amivel egyidejűleg némi felesleges hőt is elvezet az áramtermelő egységről. 

Ez a folyamat állítólag 9 százalékot is javíthat a napelem hatékonyságán.

A lecsöppent víz mindeközben a fémdoboz aljába csorog, majd pedig a kivezető nyíláson keresztül távozik a rendszerből. Az így felhalmozódó vizet állítólag ivásra és öntözésre is biztonsággal fel lehet használni. 

A rendszer kis léptékű, kéthetes tesztelésére 2021 júniusában már sort kerítettek a szakemberek. Az Arab-sivatagban felállított, íróasztalméretű prototípus összesen 1519 wattóra áram megtermelése mellett körülbelül 2 liter vizet tudott előállítani.

Forrás: KAUST

(Forrás: New Atlas)