Hosszú menetelésnek ígérkezik a válságból való kilábalás
Március második felében a koronavírusban megbetegedettek és elhunytak számának minimális szintre eséséről szóló hírek érkeztek Kínából. Ahhoz azonban még hosszú időnek kell eltelnie, hogy a világ legnépesebb országa teljesen maga mögött tudja a járványnak a gazdasági fejlődésre gyakorolt fékező hatását.

A Pekingből érkező hírek alapján arra kell következtetni, hogy a hosszú éveken keresztül a világgazdaság motorjának számító Kína gazdasága – bár teljesítménye a világ számos más országával ellentétben várhatóan továbbra is növekszik –, növekedési dinamikája messze elmarad attól, amit a korábbi években megszokhattunk. Március 20-án – néhány nappal a koronavírus-járvány világjárvánnyá nyilvánítása után – a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) azt jelentette, hogy a kínai gazdaság a korona-válság utáni sokkot követően, a még mindig meglévő kockázatok ellenére „a normalizálódás jegyeit mutatja”. Ugyanakkor nincs kizárva, hogy a belföldi és nemzetközi utasforgalom helyreállása folytán Kínában továbbra is lesznek megbetegedések és „a vírus más országokban történő kitörése és a pénzpiacokon tapasztalható turbulenciák megnehezítik a kínai exportőrök üzleteit”.

Nem túlzás, hogy a világgazdaságban csúcspozíciók elérésére törekvő Kína az elmúlt három évtized legnagyobb mértékű visszaesését szenvedte el. Az első negyedévben hatalmas visszaesés következett be, s ez az egész év fejlődésére rá fogja nyomni a bélyegét, írja az IMF jelentése. Számokban kifejezve: Kína ipari termelése – a decemberi 4,5 százalékos növekedést követően – idén januárban és februárban 13,5 százalékkal csökkent az előző év első kéthavihoz képest. Különösen fájdalmas a gépi beruházások 24,5 százalékos visszaesése és – magától értetődően – a szolgáltatói tevékenységet folytató vállalkozások is megszenvedték a gazdaságnak a Covid-19 kitörése és elterjedése nyomán kialakult bénultságát.

A kínai gazdaság a normalizálódás jegyeit mutatja

Visszaesett az export és az import is

Az ország exportja – ugyancsak az év első két hónapjában - 292,4 milliárd US-dollárt tett ki, ami 17,2 százalékkal alacsonyabb az előző év januárinál és februárinál, miközben az import 4,0 százalékkal, 299,5 milliárd dollárra mérséklődött. Az átlagot meghaladó mértékben, 18,4 százalékkal, 45,3 milliárd dollárra csökkent az Európai Unió tagországaiba, s ezen belül annál is nagyobb ütemben, 24,1 százalékkal, 9,6 milliárd dollárra esett vissza a Németországba irányuló kivitel.
Az import esetében hasonló irányú visszafejlődés ment végbe: az össz-forgalom 4,0 százalékos átlagát csaknem háromszorosan meghaladó mértékben, 11,4 százalékkal, 34,7 milliárd dollárra esett vissza az EU országaiból származó behozatal, ezen belül a Németországból származó 13,9 milliárd dollár értékű vásárlások értéke csaknem 16 százalékkal kevesebb a 2019 első kéthavinál. Mindent egybe vetve az év első két hónapjában – példátlan módon – 7 milliárd dolláros behozatali többlet keletkezett Kína külkereskedelmi forgalmában.
A járvány bénító hatása különösen érzékenyen érintette a nemzetközi árufuvarozásban meghatározó szerepet játszó hajózást, ami a világ országaiban bevezetett korlátozások és szigorítások hatására Kína esetében a forgalom 20 százalékos csökkenésében öltött testet. Számos, a forgalomban részt vevő hajó útját eleve törölték, míg más, kínai megrendelésre fuvarozó hajó sokáig nem kapott kikötési engedélyt. Még nagyobb, 45, illetve 28 százalékos a közúti és a légi szállítás visszaesése.

Visszaesett az export és az import is

Az élénkülés korlátai

Fenti számok és tendenciák ismeretében nem könnyű kihívás a kínai gazdaság lendületének a járvány előtti szintre hozatala. Sok vállalat vált fizetésképtelenné, szállítók estek ki, gyönge a fogyasztói kereslet és a mobilitásban elrendelt korlátozásokat csak lassan, fokozatosan oldják fel. Ráadásul márciusban a feltételezettnél sokkal gyorsabban és földrajzilag nagyobb kiterjedésben ért el a koronavírus a kínai gazdaság szempontjából olyan fontos kereskedelmi partnereket, mint Európai Unió és az Egyesült Államok, teljesen lebénítva azok gazdaságát.
Arról nagyban különböznek a vélemények, hogyan alakul a kínai gazdaság közeljövője. Az IMF idézett jelentése mérsékelt derűlátást tükröz. Az év elején mélyre süllyedt, majd márciusban a nagyvállalatok megkérdezésén alapuló menedzser-index újra emelkedni kezdett; mások szerint azonban még nagyon távol vagyunk attól, hogy a kínai gazdaság visszatérne a normális kerékvágásba. A pekingi nemzeti statisztikai hivatal nyilatkozata szerint ahhoz, hogy az ország gazdasága elérje a normális menetet, legalább három hónapon keresztül pozitív mutatókat kellene felmutatni.
Vannak, akik kételkednek ennek megvalósulásában. A Gavekal Dragonomics pekingi elemző központ arra figyelmeztet, hogy az ipar hamarabb kezdte a kilábalást, mint a szolgáltatások, ráadásul a gazdasági teljesítmény gyorsabban emelkedik az ország déli térségeiben, mint északon. „Az, hogy az egyes gyárakat újra megnyitották, nem jelenti azt, hogy újra annyi terméket állítanak elő, mint annak előtte. Még mindig jóval kevesebben vannak a munkában a megszokottnál. Éttermeket vendégeik száma korlátozására kényszerítettek, bevásárlóközpontok rövidített nyitvatartási idővel dolgoznak.”

Sok vállalat fizetésképtelen, egyes szállítók még nem jutottak el odáig, hogy teljesíteni tudnák vevőik megrendelését. A lakossági kereslet is alacsony és a közlekedést sújtó restrikciókat is csak lassan, fokozatosan szüntetik meg. Nemzetközi szakértői körök egyetértenek abban, hogy a kínai kormány fiskális- és pénzpolitikai intézkedései sem elegendőek a járvány negatív gazdasági következményei széles körű enyhítéséhez. A koronavírus-járvány világméretű kiterjedése nyomán más földrészeken, azaz Európában és Amerikában is visszaesett a kínai termékek iránti kereslet. A társadalom és a gazdaság bénultsága arra figyelmeztet, hogy ez tartósan így is marad. „A legnagyobb probléma, amivel Kína gazdasága a második negyedévben szembe néz, a külföldi kereslet visszaesése” – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung Nie Vent, a sanghaji székhelyű Hwabao Trust pénzintézet szakértőjét. „Erre utal az exportrendelések gyöngesége és a raktárkészletek emelkedése.”

„Addig, amíg az Egyesült Államok és Európa gazdaságilag padlón van, Kína továbbra is fertőzésveszélytől szenved” – mondta Thomas Gitzel, a liechtensteini VP bank vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a szigorú kijárási korlátozások után a normalitáshoz való visszatérés a fertőzések száma újbóli növekedéséhez vezethet. „A kínai fejlődés azt is megmutatja, hogy mi vár ránk.” Az ottani korlátozások januárban kezdődtek, de csak most kezd a gazdaság visszatérni a normalitáshoz. „Európa és az Egyesült Államok számára ez azt jelenti: a könnyek útján történő átjutás sokkal tovább tart, mint azt sok helyen feltételezték” – véli a liechtensteini közgazdász.

A Kínában és Hongkongban működő német kamarai szervezet március harmadik hetében kereken 300, többek között gépipari (27 százalék), járműipari (20 százalék) és elektronikai (9 százalék) jellegű tagvállalat körében végzett felmérése során egy „még nincs normális állapot, de már jó úton vagyunk” típusú kép bontakozott ki.

Számokban kifejezve
  • a válaszadók 69 százaléka szerint március végére újra normalizálódott a személyi állomány
  • 57 százaléka rendelkezik „teljesen funkcióképes termelési kapacitással”
  • de csak 40 százaléka írta azt, hogy a logisztika újra gördülékenyen működik

A német érdekeltségű vállalatok ugyanezen köre az utazási korlátozásokat (és a karanténra vonatkozó előírásokat), a termékeik és szolgáltatások iránti kereslet csökkenését és a globális szállítási láncok megszakadását nevezte a legnagyobb kihívásnak úgy, hogy a válaszadó vállalatok több mint fele szerint várhatóan a nyári-koraőszi időszakra áll vissza tevékenységük válság előtti színvonalára, míg kereken egy harmad még korainak tartja a válság előtti színvonal várható időpontját firtató kérdés megválaszolását. 

Mindent egybe vetve egyes szakértők azzal számolnak, hogy a kínai gazdaság első negyedévi teljesítménye legalább 9 százalékkal elmaradt a múlt év első háromhavitól, s három évtized óta először van példa ilyen erőteljes visszaesésre. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői ezt is figyelembe véve azzal számolnak, hogy Kínában az idei éves gazdasági növekedési dinamika nem lesz több 4,3 százaléknál, ami csaknem két százalékponttal alacsonyabb a múlt évi, a korábbi éveknél már akkor is jóval szerényebb 6,1 százaléknál. Ennél jóval borúlátóbb a Német Ipari Szövetség (BDI), melynek az április elején nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint – az euró-övezet gazdasági teljesítményének 3-5 és az Egyesült Államok GDP-je 2-4 százalékos visszaesése mellett – a növekedés mértéke Kínában nem fogja elérni a 2 százalékot.