Zamaróczy Ádám 2022. február 09. 12:19
Hosszú agónia elé nézhet a NASA űrszondája
A napelemeire lerakódó por szakadatlanul növekvő mennyisége miatt a NASA marsi leszállóegysége valamivel 2023 előtt alighanem végérvényesen működésképtelenné válik.

A napelemeire lerakódó por szakadatlanul növekvő mennyisége miatt a NASA marsi leszállóegysége valamivel 2023 előtt alighanem végérvényesen működésképtelenné válik.

Januárban kíméletlen homokvihar söpört végig a NASA InSight nevű leszállóegységének marsi munkaterületén. Bár a jelek szerint az űrszonda a forgatagot viszonylagos épségben átvészelte, a napelemein fokozatosan lerakódó törmelékek miatt előreláthatólag még 2022 év vége előtt így is fel fogja mondani a szolgálatot.

Múlt nyáron Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója azt jósolta, hogy a lander napelemein megtelepedő por olyan mértékben gátolja a feltöltődést, hogy a teljes leállás akár már 2022 tavaszán bekövetkezhet. Újabban annyi történt, hogy a kutatók az InSight számára megelőlegezett működési idő fennmaradó tartamát meghosszabbították.

Banerdt szerint a jelenlegi előrejelzéseik azt mutatják, hogy az energia a májusi-júniusi időablakban esik majd a hasznos teher működtetéséhez megkívánt szint alá, és az év vége felé szakíthatja át a túléléshez szükséges alsó határértéket a rendelkezésre álló tetterő.

A napelem most (Forrás: Twitter)
Friss felvétel az InSight egyik "beporosodott" napeleméről (Forrás: Twitter)

Az elkerülhetetlen elérkezését szerencsére az InSightot működtető csapat nem várja ölbe tett kézzel; az operátorok a lander számára kitaláltak egy zseniális „tornagyakorlatot”, amivel a végső leállást valamelyest késleltetni lehet. Az edzésterv annyiból áll, hogy az űrszonda felmar egy kis marsi homokot, rászórja a napelemeire, és az anyag a paneleken végig sodródva eltávolít valamennyit a leülepedett piszokból.

Bár Banerdt is elismeri, hogy első hallásra őrültségnek tűnhet a dolog, a szakember állítása szerint a manőverek alkalmazása után esetenként akár 1-3 százalékkal is növelni lehetett az áramtermelő egységek produktivitásán.

Akárhogy is van, a NASA a leszállóegység kezét tulajdonképpen már eleresztette, mivel a szerkezet nagy valószínűség szerint egy éven belül mindenképpen befejezi marsi pályafutását.

(forrás: Futurism)