Hosszabb élettartamú maróeszközök
Ha nem csupán növelni akarjuk a váltólapkák élettartamát, hanem egyben csökkenteni az eszközköltséget is, akkor a belső hűtőfolyadék-ellátással bíró vágótárcsákat kell választani.

A felhasználók igényeit szem előtt tartva bővíti horonymaró eszközkínálatát a Paul Horn GmbH. Mostantól már a Horn M310 marórendszerének vágótárcsáit belső hűtőfolyadék-ellátással kínálja.

Mindezzel nem csupán növeli a váltólapkák élettartamát, hanem egyben csökkenti az eszközköltséget is. A horonymarás során a belső hűtőfolyadék-ellátás magasabb szintű pontosságot tesz lehetővé azáltal, hogy a vágási zónában keletkező hő nem jut át a munkadarabba. További előnye, hogy a hűtőfolyadékkal történő öblítés a vágóélek geometriájával kombinálva, megakadályozza a forgács mély barázdákban való elakadását.

A Horn kétféle horonymaró eszközt kínál. A felcsavarozható horonymaró 50 és 60 milliméteres átmérővel, 3 és 5 milliméteres szélességben kapható. A feltűzhető marófejek 63 és 160 milliméter átmérőjűek. A szélesség ebben az esetben megegyezik az előbbivel, szintén 3 és 5 milliméteres. A háromélű S310 keményfém váltólapkák a marófej bal és jobb oldalára vannak felcsavarozva, így biztosítva a vágóerő megfelelő eloszlását. A különféle anyagok feldolgozásának további geometriái mellett, a Horn alumíniumötvözetek marásához szükséges geometriával rendelkező váltólapkákat mutatott be.

A vállalat ezúttal nem csupán az M310-es, hanem az M101 és az M383-as maró szerszámrendszereit is bővíti. Az M101-hez az S101 váltólapkák 2,5 milliméteres szélességgel érhetők el készletről. Sőt, mi több, új, 8 fokos vezetőszögű lapkák is rendelkezésre állnak, kifejezetten horonymaráshoz. Az M383 rendszerhez a Horn 125 és 160 milliméter átmérőjű egységekkel bővíti a marófejek körét.