Hogyan szállítható ki 10 milliárd dózis vakcina?
10 milliárd dózis szérum globális szállításához megnövelt kapacitású (orvosi) ellátási láncokra van szükség. A DHL tanulmánya bemutatja a COVID-19 logisztikai kihívásait és megalapozza egy jövőbeni egészségügyi vészhelyzetre való felkészülést, a koronavíruson túl. 

Mivel a COVID-19 vakcinák első sürgősségi felhasználásának engedélyezése 2020 utolsó negyedévében várható, a logisztikai szolgáltatóknak már fel kell készülniük és gyorsan létre kell hozniuk a megfelelő orvosi ellátási láncokat, hogy a több, mint tízmilliárd szérum szállítását világszerte biztosítsák. A DHL, a McKinsey & Company-val, mint elemzési partnerrel együttműködve, bemutatja legújabb tanulmányát az oltások és az orvosi termékek stabil logisztikájának megvalósításáról a COVID-19 alatt, és a jövőbeli egészségügyi válságok esetén.

Jelenleg hét különböző platformon több, mint 250 vakcinát fejlesztenek és tesztelnek. Mivel a COVID-19 vakcinák ugrásszerű fejlődési fázisokon mennek keresztül, valószínűleg szigorú (-80 Celsius-fokig terjedő) hőmérsékleti követelményeket fognak előírni bizonyos vakcinák számára, annak biztosítása érdekében, hogy a szállítás és raktározás során ne sérüljön a hatékonyságuk. Ez új logisztikai kihívások elé állítja a már meglévő orvosi ellátási láncokat, amelyek hagyományosan körülbelül 2–8 Celsius-fokon szállítják az oltásokat. A feladat óriási: a COVID-19 vakcinák globális lefedettségéhez, akár 200 ezer raklappal és nagyjából 15 millió szállításra alkalmas hűtőkamrával kell rendelkezni, valamint úgy 15 ezer repülőúttal lehet biztosítani az ellátási lánc működését.

„A COVID-19 okozta válság soha nem látott mértékben alakult ki. A kormányoknak, vállalkozásoknak és a logisztikai iparnak egyaránt alkalmazkodnia kellett az új kihívásokhoz. A logisztika világvezetõjeként, szeretnénk megosztani tapasztalatainkat a közelmúlt történelmének egyik legnagyobb egészségügyi válsága idején végzett mûködésünkrõl, hogy a jövőre nézve együtt dolgozzunk ki stratégiákat" – mondta Katja Busch, a DHL kereskedelmi vezérigazgatója. „Annak érdekében, hogy életeket mentsenek, a kormányok aktívabb szerepvállalást mutattak az orvosi ellátási láncok biztosításában. Az elmúlt hónapokban bebizonyítottuk, hogy az ellátási láncon belül a megfelelő tervezés és partnerség kulcsfontosságú szerepet játszhat, mivel a kormányok az ilyen egészségügyi vészhelyzetek idején a kritikus orvosi ellátás biztosításán fáradoznak."

Jövőbeni közegészségügyi válságkezelés, az állami és a magánszféra együttűködésével

A járvány kitörése óta megnőtt az orvosi ellátás iránti kereslet. Például az UNICEF 100-szor több arcmaszkot és 2000-szer több orvosi kesztyűt szerzett be, mint 2019-ben. Vészhelyzet idején az orvosi ellátmány felhasználása az egyik legfontosabb tevékenység a világjárvány terjedésének kezelésében. Különösen az egyéni védőeszközök esetében jelentett kihívást az érkező szállítmányok, tekintettel a termelésre, korlátozott légi szállítmányozási kapacitásra és a bejövő minőségellenőrzések hiányára. A stabil egészségügyi ellátás biztosítása érdekében egy jövőbeli egészségügyi válság esetén a kormányoknak az állami és a magánszektor együttműködésével kell létre hozniuk az átfogó közegészségügyi válságstratégiákat.

Ezen tanulmány által a DHL lehetőséget teremt, hogy a különböző szereplők párbeszédet kezdeményezzenek egymással, és ezáltal az orvosi ellátás ellenálló képessége is javuljon. Mindezt a logisztikai vállalatok hatóságokkal, politikusokkal, nem kormányzati szervezetekkel, valamint az élettudományi iparral való együttműködése érdekében. Elősegítve a lehető legstabilabb és legbiztonságosabb ellátási láncokat szolgáló intézkedéseket. A vészhelyzeti reagálási terv mellett szükség van a partnerségi hálózat, logisztika, infrastruktúra, valamint az informatikai ellátási lánc átláthatóságára. Végül egy meghatalmazott vészhelyzeti csapatot kell létrehozni, annak érdekében, hogy az összes kritikus tevékenységet rövid időn belüli végre tudják hajtani.