Zamaróczy Ádám 2021. január 26. 15:00
Hidrogén alapú házi energiatároló rendszer
Házi elektrolizáló berendezést bocsát forgalomba egy ausztráliai vállalat. A teljes háztartások működtetésére szánt akkumulátor kapacitása háromszorosa a Tesla lítium alapú, hasonló megoldásának.

Hidrogén alapú otthoni energiatároló rendszert vezet be a piacra egy Lavo nevű ausztrál vállalat. A Tesla hasonló rendeltetésű Powerwalljával ellentétben a Lavo fejlesztése nem a hagyományos akkumulátoros technológiára támaszkodik.

Az új, Green Energy Storage System elnevezésű masszív elem gyakorlatilag egy elektrolizáló egység. Ami a működési elvet illeti, a berendezés a például napelemek által megtermelt, de fel nem használt zöld energiával a vízhálózat felől érkező vízből „kiszakítja” a hidrogént, majd pedig eltárolja, és egy üzemanyagcella segítségével szükség esetén árammá konvertálja az anyagot.

A Lavo akkumulátorának 40 kilowattórás kapacitása háromszorosa a Tesla aktuális éllovasának számító Powerwall 2-énál. Ennyi energiával egy átlagos háztartást akár két napig folyamatosan működtetni lehet. A Lavo szerint a Green Energy Storage System élettartama hosszabb a lítiumakkumulátoros rendszerekénél, ráadásul alacsonyabb ritkaföldfém-tartalma miatt környezetbarátabb náluk.