Hatalmas előrelépés a lézer hasznosításában
Lehetséges, hogy nemsokára a jelenlegi villanykörtéknél sokkal energiatakarékosabb, lézer alapú lámpák fogják kitölteni fénnyel a mindennapjainkat.

A lézerek sugara annyira vékony és koncentrált, hogy nagyobb terek megvilágítására gyakorlatilag alkalmatlan. Egy új tanulmány azt sugallja, hogy ez nem lesz mindig így.

A Graphene Flagship nevű, uniós tudományos kutatási kezdeményezés keretében egy nemzetközi tudóscsapat létrehozott egy szórótestet, amely rövidesen alapjaiban átrendezheti a fényforrások között fennálló „erőviszonyokat”. A találmány tulajdonképpen egy rendkívül vékony anyagból, a grafénhoz hasonló architektúrájú hexagonális bór-nitridből (hBN) készült burok. A héj falait véletlenszerűen összekapcsolódó, üreges hBN mikrocsövek esetleges felépítésű, félig áttetsző hálója alkotja.


Amikor a szórótestre egyidejűleg kék, piros és zöld lézersugarakat vetítenek, a burok belsejében a rendszertelen irányokban ide-oda verődő csóvák végül is egy széles területet bevilágító, monokróm ragyogásban egyesülnek. Ez az intenzív fény akár fehér is lehet, de a különböző csóvák erősségének finomhangolásával a színe könnyedén megváltoztatható.

Az újfajta technológia legnagyobb előnye, hogy alacsony (energia)ráfordítással is rendkívül erős fényt lehet generálni a segítségével. A módszert kiötlő tudósok szerint éppen ezért az ilyen elven működő fényforrások a későbbiekben a legkülönbözőbb alkalmazási területeken (beltéri lámpákban, autók reflektoraiban stb.) is megállhatnák a helyüket.