2020. szeptember 16. 13:10
Folyamatbiztonság és precizitás a raktárban
Ha egy kívülálló csöppen egy nagyobb raktárba, úgy tűnhet neki, hogy ott egyszerre átláthatatlanul sok folyamat zajlik. Az avatott szemek viszont azonnal észreveszik, hogy a legtöbb tevékenység rendszeresen ismétlődik. Miközben az ilyen ismétlődő folyamatok könnyen felőrlik a dolgozók idegeit, kitűnően automatizálhatók.   


A raktári munka automatizálásában kulcsszerepet játszanak az önvezető targoncák, az AGV-k (Automated Guided Vehicles). Ezek a gépek egy számukra előre kijelölt pályán haladva képesek bizonyos feladatokat vagy feladatsorokat önállóan elvégezni.

Bár léteznek alapgépek, egyetlen raktári munkát segítő jármű sem képes minden típusú feladatot egymaga elvégezni. A Jungheinrich hagyományos targoncáihoz hasonlóan az önvezető targoncák is egyes feladatokra szakosodnak.A Jungheinrich gépei a már kipróbált, jól bevált, szériagyártású alapgépek speciális automatizálási komponensekkel kiegészített változatai.

A feladattípusok szerint különböző önvezető targoncákat választhatunk az alábbi feladatokra:

  • raklapok szállítása
  • raklapok szállítása és emelése
  • komissiózás
  • vontatás
  • magasraktári állványok kiszolgálása.

Automatizált anyagmozgatás

A Jungheinrich önvezető targoncái már évek óta bizonyítanak a világ különböző országaiban, így Magyarországon is. Nemcsak a raktárban, de a gyártáskiszolgálás során is kiválóan alkalmasak a rutinszerű, gyakran ismétlődő feladatok ellátásra. Felismerve az automatizálás előnyeit, a HOK-Plastic Kft. is a Jungheinrichre bízta anyagmozgatásának automatizálását.
A műanyagipari csomagoló eszközök gyártásával foglalkozó vállalat a Jungheinrich szakembereivel közösen megvizsgálta, hogy milyen automatizálási szint illeszkedik leginkább a cég méretéhez és forgalmához. Így jutottak el az önvezető targoncákkal kiszolgált anyagmozgatási koncepcióhoz, amelyet a raktárban és a gyártáskiszolgálás területén valósítottak meg. Az automatizálással a már korábban kialakított anyagáramlást képezték le úgy, hogy a folyamatok sokkal biztonságosabbak lettek, és jelentősen növelték a hatékonyságot. A projekt keretében 5 Jungheinrich ERC 215a típusú raklapemelő és 1 Jungheinrich EKS 215a típusú komissiózó, önvezető targoncát helyeztek üzembe, illetve a késztermékek tárolásához görgős állványrendszert alakítottak ki. A 880 paletta kapacitású görgős állványrendszer alsó két szintjét az automata targonca szolgálja ki, a felső szinteken található tartalék tárólóhelyek feltöltése tolóoszlopos targoncával történik.

Számos biztonsági rendszer, mint például az alapfelszereltséghez tartozó személyvédelmi szkenner ellenőrzi az útvonalat menet közben. A navigáció lézerrel működik. Az útvonalon elhelyezett reflektorpanelek biztosítják a tájékozódást. 

Biztonságos és hatékony

Az automata, önvezető targoncák gyakran gyalogosokkal és hagyományos gépekkel dolgoznak együtt. Ilyenkor kiemelten fontos a biztonság. Az AGV-k mind olyan érzékelőkkel, szenzorokkal rendelkeznek, melyek “látják”, érzékelik a gyalogosokat, a többi járművet, illetve a tereptárgyakat, időben, megfelelően reagálnak a veszélyhelyzetekre. Az elmúlt években szerzett tapasztalatok szerint a teljesen automatizált vagy vegyes rendszerekben kevesebb a baleset, mint a hagyományos raktári környezetben.

Az elektromos motorral szerelt, lítiumion akkumulátorról táplált járművek használata igen gazdaságos, megtérülésük a 24/7 kihasználhatóság miatt is igen gyors. A töltés is teljesen automatikusan zajlik: amikor a targonca észleli, hogy az akkumulátorának töltöttsége bizonyos szint alá esik, az önvezető targoncának utasítást ad a töltésre. A gép automatikusan a kijelölt töltőállomásra csatlakozik és a gyorstöltésnek köszönhetően nagyjából 20 perc múlva ismét munkába áll.

Az automatizálás több fokozatban is bevezethető, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít. A jövő az automatizált raktáraké, aki tehát idejében vált, versenyelőnyre tesz szert.

További érdekességek az önvezető targoncákról az Okoslogisztika oldalon talál.