2018. január 23. 15:31
Figyelmezteti a kezelőt a csapágykopásra
Az Isense termékcsalád intelligens kialakítású csúszógyűrűs csapágyai lehetővé teszik a berendezések prediktív karbantartását.

Legyen szó vezérlőpultokról, hegesztőberendezésekről, vizsgálóasztalokról vagy láncfűrészekről, az Igus siklócsapágyakon nyugvó csúszógyűrűit a magas fokú megbízhatóságot megkövetelő területeken alkalmazzák, ahol mindemellett gyakran nagy ciklusszámmal és jelentős terhelésekkel is számolni kell. Az Iglidur márkájú polimer csúszógyűrűs csapágyakban az acélból vagy alumíniumból készült belső és külső csapágygyűrűk között csúszó-sikló elemek helyezkednek el. A speciális, nagy teljesítményű Iglidur J műanyag felhasználásával készült karbantartásmentes csúszóelemek biztosítják, hogy a gépelemek kenés nélkül is minimális kopással és súrlódással mozoghassanak. Az Igus legújabb, intelligens csúszógyűrűs csapágya (SRB) az Isense PRT.W.

„A csúszó elemek alatti vájatban elhelyezett kopásérzékelő méri, hogy a kopás miatt mennyire ereszkedik meg az SRB főgyűrűje, majd elküldi az adatokat az Icom kommunikációs modulnak” – ismerteti az új megoldás részleteit René Achnitz, az Iglidur csapágyak osztályának vezetője. „Miután a program az adatokat összehasonlította az alkalmazási területre előzőleg meghatározott kopási paraméterekkel, az Icom modul időben figyelmezteti a gépkezelőt, ha csere szükséges.” A kommunikációs modul megkapja az érzékelő által küldött adatokat, és WLAN-hálózaton keresztül a megadott eszközökre küldi tovább azokat. Az időben, előre elvégzett csere jóvoltából nincs gépleállás, ezáltal pedig a gyártási folyamatok hatékonyabbá és megbízhatóbbá válnak.

A polimer csúszógyűrűs csapágy csúszó elemei alatti horonyba épített érzékelő méri a kopást, és az Icom kommunikációs modulon keresztül időben jelzi, ha cserére van szükség (forrás: Igus)