Felfújható Michelin-vitorlák hibrid üzemű hajókhoz
A vízi járművek hajtóműveit hébe-hóba tehermentesítő, levegővel telepumpálható vitorlát tervez a Michelin.

A Michelin Group Wing Sail Mobility (WISAMO) nevű fejlesztésének célja, hogy ha feltámad a szél, felfújható vitorlával növelje a teherhajók mozgásának energiahatékonyságát.

A Michelin R&D és két svájci feltaláló közös projektjeként megtervezett vitorlarendszer nem a hajó motorjainak kiváltására, hanem azok megtámogatására szolgál.

Forrás: Michelin Group

Ha éppen nem használják, az automatizált vitorla harmonikaként csuklik össze a fedélzeten.

Egy gombnyomásra ugyanakkor a szerkezet egy légkompresszor és egy teleszkópos árboc segítségével ismét pillanatok alatt megszívja magát levegővel, és haptákba vágja magát.

A vitorlát egymagában vagy csoportosan is hadrendbe lehet állítani, és a hajók teljes üzemanyag-fogyasztását akár 10-20 százalékkal is csökkenteni tudja.

A Michelin azt állítja, hogy a felfújt vitorla különösen ellenszélben a hagyományos lapos vitorlák teljesítményét jelentősen felülmúlja.

Forrás: Michelin Group

A WISAMO rendszer automatizált, ami fontos szempont, hiszen így nem kell külön munkaerőt kiképezni a vitorla működtetésére.

A rendszer mindig az aktuális szélviszonyokra optimalizálja a felfuvalkodott alkotóelem helyzetét.

A Michelin szerint energiaelnyelésben jeleskedő természetéből fakadóan a vitorla viharos időjárásban is derekasan megállja a helyét. Szélsőségesen mostoha körülmények esetén mindazonáltal a szárny alakú alkotmány se perc alatt le is ereszthető. Ez utóbbi tulajdonsága például az alacsonyabban kifeszített hidak alatti átmanőverezgetéseknél is felettébb kapóra jöhet.

Forrás: Michelin Group

A WISAMO vitorla ún. plug-and-play kivitelben jelenhet majd meg a piacon, vagyis a már aktív hajókra akár utólag is fel lehet majd szerelni, de a készülőfélben lévő vízi járművekbe akár gyártás közben is beépíthető lesz.