Építsünk részecskegyorsítót a Holdra!
Egy arXiv nevű tudományos adatbázisban megjelent egyik írás szerint a Föld mellékbolygója részecskegyorsítók létesítéséhez például ideális helyszín lehet.

Jól ismert tény, hogy a Holdon helyenként meglehetősen fagyos időjárás uralkodik; némely sarki kráterekben hébe-hóba akár jóval -200 °C alá is leereszkedhet a hőmérséklet. Saját bejáratú szatellitünknek emellett nincs légköre sem, és tízszer üresebb vákuumot tud felmutatni, mint amilyet mostanáig mesterségesen létre tudtak hozni a tudósok. Minél hidegebbek és légmentesebbek, a részecskegyorsítók annál alkalmasabbak a szubatomi részecskék titkainak feltárására, és az arXivon megjelent tanulmány szerint ez a működtetésükhöz ideálissá teszik a bolygót.

A fagyos hőmérsékletekre a partikulákat irányító mágnesek hűtéséhez van szükség. A lehető leglégüresebb tér kialakítása azért fontos, hogy a száguldó részecskék útját esetlegesen akadályozó, idegen molekulák számát minimalizálni lehessen.

Az írás nem mellékesen megemlíti még, hogy egy hasonló speciális holdi építményben óriási mennyiségben lehetne olyan, nagy energiájú részecskét előállítani, amelyeket a Föld légköre felé lődözve könnyebben megérthetnénk a kozmikus sugárzás működését.

A technológia aktuális fejlettségi szintjét figyelembe véve egy holdi részecskegyorsító megépítése kemény diónak tűnhet, de ha ez a bravúr sikerülne, a jelenleginél összehasonlíthatatlanul tágabb ismereteket szerezhetnénk az univerzumról.