Elindult a kobaltmentes akkumulátor sorozatgyártása
Sorozatgyártású, kobaltmentes akkumulátort mutatott be egy SVOLT Energy Technology nevű, kínai cég. Az új fejlesztés sokat javíthat az elektromos közlekedés ágazatának presztízsén.

Bár az elektromobilitás a fosszilis üzemű járművekénél környezetbarátabb technológiának számít, a lítiumion-akkumulátorok ipara továbbra is éktelen foltként díszeleg az ágazat reputációján. Az ilyen elemeket mindmáig olyan nehézfémek (például kobalt) felhasználásával állítják elő, amelyek ritkák, és gyakran az emberi jogok, valamint a környezetvédelem tekintetében aggályos körülmények között folyik a kitermelésük.

Egy SVOLT Energy Technology nevű, kínai cég éppen azért vágott neki egy kobaltmentes akkumulátor kifejlesztésének, hogy leszámoljon ezekkel a káros gyakorlatokkal, és a gyártó szerint nemrég immár a találmány sorozatgyártása is megkezdődött. A hírek szerint a történelemben ez az első kobaltmentes akkumulátor, amely eljutott a tömeges előállítás szakaszáig.

A SVOLT a Csengtui Autószalonon (Chengdu Motor Show), a Great Wall Motors egyik járművébe építve rántotta le a leplet a 82,5 kilowattórás kapacitású elemről.

A kobaltmentes csomag 170 wattóra per kilogramm energiasűrűséggel rendelkezik, és normál hőmérsékleti körülmények között egyetlen töltéssel körülbelül 600 kilométeres hatótávolságot képes biztosítani. Az áramforrás használata mellett állóhelyzetből a 100 kilométer per órás sebesség elérése 5 másodperc alatt sem irreális célkitűzés. A SVOLT szerint az akkumulátor bizonyos átfogó teljesítmény- és biztonsági teszteken már tanúbizonyságot adott rátermettségéről, és például túlmelegedés vonatkozásában is bőven megfelel a kínai nemzeti követelményeknek.

Bár valószínűsíthető, hogy a technológia első körben az ázsiai ország piacán fogja megméretni magát, kereskedelmi bevezetésének pontos időpontját egyelőre homály fedi.