Egyszerű, gyors, hatékony
Az élelmiszeripar egy különösen innovatív terület, ahol fő cél a termelésen túl a megfelelő minőség biztosítása. Digitalizált folyamatokkal mindez költséghatékonyan biztosítható.

A gyártási folyamatban számos kockázati tényezővel nézhetnek szembe az élelmiszeripari vállalatok. Elsősorban a termékek minőségbeli romlása jelentkezik veszélyként, amely a nem megfelelő hőmérsékleti adottságokból fakadó baktériumok elszaporodása miatt történhet. Noha a gyártásban a legtöbb folyamat digitalizált, a HACCP minőségi rendszernek való megfelelés esetén előfordul, hogy még a régi, papíralapú és személyzetigényes megoldást részesítik előnyben.

Automatizált adatgyűjtés

Minőségbiztosítási szempontból a digitalizáció egy új lépcsőfok a gyártási folyamatban. Az automatizált folyamatok csupán egyszeri költséggel járnak, ami a korai megtérülés mellett egy új szintre emeli a minőségbiztosítást és a termelékenységet is. Például a hőmérséklet és a páratartalom méréséhez adatgyűjtőket helyeznek ki. Ezek az eszközök folyamatosan mérik és rögzítik a környezeti hőmérsékletet, ezáltal lecsökkentve a személyzet adminisztratív feladatait. Az adatgyűjtő alapvetően előre meghatározott időközönként végzi el a mérést. Az időközök, azaz az ismétlődések gyakorisága minden vállalat esetén egyedileg kerülnek beállításra. Ez a tartomány a 10 másodperces ciklustól a 24 órás ciklusig is terjedhet. A mért adatokat a műszer azonnal dokumentálja – adatgyűjtőtípustól függően – a saját memóriában (testo 175), vagy Wi-Fi-s adatgyűjtő esetében (testo Saveris 2) a felhőben. A megbízhatóság garantált, és a digitalizált folyamatoknak köszönhetően a termelékenység is nő.

Az automatizált folyamatok bevezetése egy nagy előrelépés, ezért a megfelelő termék kiválasztása megfontolt döntést igényel. A Testo Wi-Fi-s adatgyűjtő rendszere, a testo Saveris 2 lényegesen leegyszerűsíti nemcsak a hőmérséklet, hanem a páratartalom felügyeletét is. A műszerhez külső érzékelő is csatlakoztatható, amelynek köszönhetően a mérések még szélesebb spektrumban érhetők el, akár már egyetlen készülék segítségével is. Az adatgyűjtő alkalmazása során a külső vagy belső érzékelőkkel mért adatok továbbításra kerülnek a LAN-hálózaton keresztül a Testo-felhőbe, ahol az aktuális, illetve korábbi adatok, dokumentációk is egyszerűen lekérdezhetők.

A mérések fő célja, hogy biztosítani tudják a termékek kiváló minőségét, ezáltal megfelelve a HACCP-rendszernek. A Testo adatgyűjtők ennek a minőségbiztosítási követelményrendszernek is eleget tesznek a mérési és dokumentációs feladatokon túl. A kamrák, hűtők elromlása jelentős deficit a vállalat számára, azonban az adatgyűjtők segítségével a probléma egyből észlelhető, ezáltal hamar orvosolható is. Amennyiben a hűtőegységek átlépik a beállított határértéket, a készülék SMS-ben és/vagy e-mailben riasztást küld a felhasználó(k)nak. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik az azonnali reagálásra – elkerülve ezzel a jelentős veszteséget.

A testo Saveris 2 adatgyűjtő a gyártósor környezeti hőmérsékletének mérése közben

Új utakon

A testo Saveris 2 felhőalapú metodológiája nemcsak gyors válaszidővel segít, hanem a dokumentálási idő és a humánerőforrás-igény csökkentésével is. Amellett, hogy a termék automatikusan rögzíti az adatokat, a minőségbiztosítási és logisztikai személyzet és partnerek munkafolyamataiban is segítséget nyújt. Minőségügyi és jogi felülvizsgálat esetén gyakori, hogy a mért adatokat ellenőrzés céljából bekérik. Míg papíralapon ez a procedúra jelentős időt vett igénybe, az automatizált dokumentáció során akár azonnal lekérdezhető a kimutatás, és elküldhető az illetékes személynek, partnernek.

A testo Saveris 2 mellett egyéb, még komplexebb megoldásra is lehetőség van az élelmiszer-biztonság fenntartására. A nagy csarnokok és raktárak esetében már kiterjesztett lokális megoldásra is szükség lehet, amire a testo Saveris 1 jelenti a választ. Az adatgyűjtők a hőmérséklet és páratartalom mérésén túl képesek a nyomáskülönbség és további paraméterek szünetmentes felügyeletére is. A rendszer egyedileg konfigurálható, aminek köszönhetően minden vállalat számára saját, speciális felépítés kerül kitelepítésre. A műszer rádiófrekvenciával felszerelt, jelentős távok mellett akár 3 ezer további adatgyűjtővel képes összekapcsolódni. Határérték átlépésekor a testo Saveris 1 is riasztást küld, valamint biztonsági készültségének köszönhetően áramkimaradás esetén is folyamatos a mért adatok tárolása, ugyanis a műszer pótakkumulátorral lett felszerelve.

Az adatgyűjtők kiemelkedő hozzáadott értéke, hogy a megfelelő szoftver a legalapvetőbb műszertől a legmagasabb kategóriáig minden igényhez elérhető. Megkönnyítve ezzel az adatintegrálást és a dokumentációk, jegyzőkönyvek létrehozását. A testo Saveris 1 komplex műszercsoport is egyedi szoftverrel rendelkezik. A szoftver felületén a mért adatok grafikus és táblázatos formában is rendelkezésre állnak. Lehetőség van a jelentések azonnali lehívására is. A dokumentációs folyamatok mellett a mérési adatok beavatkozás elleni védelemmel kerülnek tárolásra, archiválásra. Ezek az adatok kizárólag az illetékes felhasználók számára elérhetőek, és minden korrekciós intézkedést egy személyre szabott, digitális aláírással zárnak le. A műszerhez továbbá egy okoseszközön keresztül elérhető platform is rendelkezésre áll, amelynek segítségével könnyedén irányítható és áttekinthető távolról is a műszercsoport. A Testo adatgyűjtők és monitoringrendszer innovatív, digitális megoldást nyújtanak az élelmiszerszektor szereplőinek.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.