Egy új vízi élmény elektromos energiával
A Balaton mellől indul kizárólag magyar mérnökök és fejlesztők munkájának köszönhetően a Narke sorozatgyártása. Az elektrojet a vízi közlekedés generációváltásának egyik fontos szereplője lehet, hiszen benzingőz és zavaró hang, így a környezet szennyezése nélkül üzemeltethető.

Az ötlet néhány évvel ezelőtt pattant ki Tóthfalussy György és Rádi Péter fejéből. Mérnöki elkötelezettségük a tiszta energia iránt, valamint a fejlesztőcsapatban oroszlánrészt vállaló, az elektromos hajózás területén nagy tapasztalattal rendelkező, a Como elektromos jachtot megalkotó Juhász György-Réder Ákos páros együttműködése meghozta a várt eredményt. A csapat gyorsan bővült, ma már több mint negyvenen dolgoznak külsős szakipari cégek munkatársaként, valamint saját szakemberekként a Narke fejlesztésén és a sorozatgyártás előkészítésén a Balatonvilágoson felépített fejlesztő és gyártó központban.

Az elektrojet egy saját fejlesztésű, vízhűtéses, háromfázisú aszinkronmotort és egy Li-ion akkumulátortelepet rejt magában, amely átlagos használat mellett akár másfél órás üzemidőt és 55 km/h-s végsebességet tesz lehetővé. A karbonszál-erősítésű kompozittest rendkívül letisztult és kifinomult megjelenést kölcsönöz, ezt támogatja a személyre szabható okos kijelző, amelyről leolvasható többek között az UV-sugárzás mértéke, a töltöttségi szint, a megtett távolság, a kikötő távolsága, de még a bejövő hívásokat és üzeneteket is jelzi.

Nem szennyezi a környezetet (forrás: Narke)

A Narke elektromos meghajtása és környezetbarát technológiája mellett a sebesség adta maximális szabadság élményét teremti meg a vízen. Egy teljesen új műfaj, amelynek minden egyes részlete a letisztult formatervezéstől kezdve az alapanyag-felhasználáson át a környezettudatos elektromos hajtásig az új élményt teszi tökéletessé. A jármű kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedéllyel használható.

Már a névadás is kifejezi az alkotók, tervezők szándékát: a narke eredetileg egy elektromosrája-faj, amely az Indiai-, illetve a Csendes-óceánban cirkál. Akárcsak a rája, az elektrojet is, légies, és a lehető leghatékonyabban használja energiáját.