E-töltők: összefognak az autóipari nagykutyák
Nem nézik ölbe tett kézzel, amint a Tesla végérvényesen letarolja a piacot.

A hosszú utazások támogatásához helyénvaló és dicséretes dolog az elektromostöltő-hálózatok telepítése, ám az állomások puszta megléténél manapság már olykor többre is szükség lehet. Az útvonalak hiába tobzódnak a „regenerációs pontokban”, ha az akkumulátorok újratöltése egy örökkévalóság. Legalábbis néhány autógyártó „fejében” szerencsére már megfogalmazódott a probléma.

A BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagen-csoport egy közös vállalkozás keretében éppen ezért épít ki szupergyors elektromosjármű-töltő rendszert a jelentősebb európai útvonalak mentén. A szupergyors nem túlzás, akár 350 kW teljesítményt is felmutatnak a berendezések, vagyis csaknem háromszor annyit, mint amennyit a 120 kW-os Tesla Superchargerek kínálnak. Feltéve, hogy a járművünk kompatibilis a rendszerrel, akár percek alatt ismét bekapcsolódhatunk a közúti vérkeringésbe.

2017-ben 400 állomással fog elstartolni a projekt, és a tervek szerint 2020-ra Európát már több ezer taggal hálózza majd be a rendszer. A láncolat költsége kifizetődhet majd az autómárkák számára, amennyiben egyre több embert ösztönözhet az elektromos kocsik beszerzésére.

A Tesla előretörése a villanyautók területén természetesen jelentős részben még elodázhatatlanabbá tette a célkitűzés megvalósítását. Itt nem csak arról van szó, hogy a Tesla Supercharger-rendszere a hosszútávra tervező utazók körében lépéselőnybe hozza az amerikai gyártót a többiekkel szemben, az egyik fő veszély, hogy a cég szabadalmaztatott csatlakozója alapértelmezetté válik, és így a fogyasztó számára megnehezíti a márkaváltást. A cégek reményei szerint a széleskörű összefogás talán majd meggyöngíti a Tesla pozícióit, és egy vállalatközi szabvánnyal teljes győzelmet arathatnak.