Csak a piacok nyitottsága esetén lehet érdemi növekedés
Carl Martin Welcker, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) novemberben megválasztott új elnöke szerint az export növelése és a munkahelyek megtartása szempontjából létfontosságú, hogy a piacok nyitottak legyenek, a kereskedelem pedig szabadon folyhasson. 

A „civilben” a kölni székelyű, szerszámgépgyártással foglalkozó Alfred H. Schütte GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója a szövetségnek a közelmúltban Frankfurtban rendezett évértékelő tájékoztatóján az Európában és a világ más térségeiben erősödő nacionalista tendenciák miatt arra szólította fel hazája politikusait, hogy azok 2017-ben, a soron következő szövetségi parlamenti választások évében a korábbinál erőteljesebben lépjenek fel a szabadkereskedelem, valamint a közepes- és kisvállalatok érdekében. „A falak és a védővámok nem jelentenek megoldást. Határozottan felszólítjuk az EU-t és a szövetségi kormányt arra, hogy legyenek Németország ipari jellege és ezzel a munkahelyek és a jólét megőrzésének zászlóvivői” – fogalmazott első évértékelő sajtótájékoztatóján az ágazat új vezető reprezentánsa. 

Az elmondottakat alátámasztandó Welcker emlékeztetett arra, hogy a német gép- és berendezésgyártásban az export részaránya meghaladja a 75 százalékot, márpedig „egy globalizált világban a kereskedelmi korlátok újbóli felépítése hamis utat, az pedig végső soron mindenkinek veszteségeket okoz. Nem szabad kockára tenni azt, amit már elértünk és a terepet a populistáknak átengednünk.”

Mit mondanak a számok?

Az ágazat termelése 2012-ben 1,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, majd 2013-ban ugyanennyivel csökkent. 2014-ben és 2015-ben kismértékű, 1,1, illetve 0,8 százalékos növekedést regisztráltak, 2016-ban pedig csupán megismétlődött az egy évvel korábbi produktum.

Abszolút számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy az ágazat termelési értéke a 2011. évi 189 milliárd euróról 2012-ben 195 milliárd euróra emelkedett, 2013-ban ugyanezen a szinten stabilizálódott, majd 2014-ben 199, 2015-ben pedig újabb 2 milliárddal növekedve meghaladta a 200 milliárd eurós határt.

Carl Martin Welcker (forrás: VDMA)

A 2016. évi forgalmat a VDMA szakértői 203 milliárd euróra becsülik, 2017-re pedig 205 milliárd eurós termelési volument valószínűsítenek. A 2016-ra becsült 2 milliárdos növekmény valójában a termelés stagnálását jelzi: az év első tíz hónapjában az árak változásától megtisztítva az ágazat termelése 0,7 százalékkal csökkent, bár e csökkenés elsősorban a munkanapok számának különbözőségéből adódik, és az év végéig még behozható volt. A kapacitáskihasználtság októberben 84,6 százalék volt, több mint egy százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt évek 85,9 százalékos átlaga. Októberben a vállalatok több mint egy negyede panaszkodott arról, hogy rendeléshiány akadályozza a termelést. Ebben a helyzetben jó eredménynek nevezhető, hogy sikerült 1 millió fő felett tartani az ágazatban foglalkoztatottak létszámát.  

Az első háromnegyed évi adatok szerint az ágazat exportja mennyiségben 1,2, értékben 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az exportra kerülő német gépek és berendezések 47,1 százalékát az EU-partnerországok, 10,5 százalékot az egyéb európai nemzetek vették fel. A kelet-ázsiai országok részesedése meghaladja a 13, míg az észak-amerikaiaké a 11 százalékot. Január és szeptember között számottevően, 3,2 százalékkal bővült az EU, ezen belül 4,6 százalékkal az euróövezet országaiba irányuló kivitel, miközben a Kínába irányuló több mint 10, az Oroszországba 7,3, míg az Egyesült Államokba 2,4 százalékkal csökkent; igaz, eközben Mexikóba, Iránba és Ukrajnába bővült a német gép- és berendezésexport a 2015 első kilenc havihoz képest.

Mitől várható a növekedés?

Azt egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, vannak-e olyan viszonylatok, amelyek piaci oldalról markáns szerepet játszanának a termelés 2017-re prognosztizált egy százalékos növekedésben. Az egyes nagyobb fejlődő- és küszöbországok oldaláról érezhető terhek valamelyest enyhülnek, és – az Egyesült Királyságot nem számítva – enyhe fellendülés várható az uniós partnerországokban is. Ezzel szemben a bizonytalanságok súlyosbodásával kell számolni az Egyesült Királyságban és a január 20-tól a Donald Trump elnöksége alatt álló Egyesült Államokban, a Kínába irányuló német gép- és berendezéskivitel pedig 2017-ben várhatóan tovább csökken, (bár a VDMA kínai telephellyel rendelkező cégei a szövetség legfrissebb felmérésekor üzleti kilátásaik újbóli javulásáról adtak számot).

A VDMA elnöke értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy még 2017-ben, a szövetségi parlamenti választások évében is új előírásokkal, a bürokrácia növelésével nehezítik a közép- és kisvállalatok életét. Welcker felhívta a figyelmet arra, hogy a bürokratikus előírásokból adódó többletköltségek más helyen, nevezetesen a beruházásoknál fognak majd hiányozni. „A politikában gyakran hiányzik annak felismerése, hogy a bürokrácia a növekedés egyik fontos fékezője” – fogalmazott a VDMA elnöke. 

Digitalizációs stratégia

Minden szkeptikus vélemény ellenére elmondható (és azt egy, a VDMA által a közelmúltban megrendelt tanulmány is alátámasztja), hogy a gép- és berendezésgyártók a digitalizáció és az ipar 4.0 nemzetközi élharcosai. „Egyre több vállalat rendelkezik világos digitalizációs stratégiával. Az a tanácsadók által olykor megfogalmazott bírálat, miszerint az iparban tevékenykedő közép- és kisvállalatok elaludták volna az ipar 4.0-t, egyszerűen hamis állítás – mondta Welcker. Az viszont igaz, hogy a munkatársak továbbképzése területén többet kellene tenni, mert „az ipar 4.0 és a munka 4.0 elválaszthatatlanul összetartoznak”.

Forrrás: Stockfresh

„Az ipar digitalizációja csak akkor működik, ha a politika megfelelő keretfeltételeket teremt. Németországnak világszínvonalú ipara van. Ami még hiányzik, az az adathálózati infrastruktúra, nemcsak a nagyvárosokban, hanem azokban a vidéki térségekben is, ahol nagyon sok tagunk található.” Biztosítani kell azt a jogot, hogy ki-ki szabadon rendelkezhessen a saját adatai felett. „Azok a gondolatok, hogy egyes üzleti adatokat kényszerűen nyilvánossá tegyenek más vállalatok piacra jutásának megkönnyítése céljából, kontraproduktívnak tartjuk” – figyelmeztetett első évértékelő sajtótájékoztatóján a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének a közelmúltban hivatalba lépett új elnöke.