Bővültek a nehézforgácsolási lehetőségek
A Stama a stuttgarti AMB 2016 nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron egy új, vertikális kétorsós nehézforgácsoló központot mutatott be MC 338 Twin jelzéssel.

Mikor ajánlatos nehézforgácsolásra a 63-as, és mikor a HSK-A100-as teljesítményosztály? A meglevő géppark, a saját gyártástechnológiák és a gyártási infrastruktúra mellett alapjaiban ezt a gyártási spektrum dönti el. A nehezen forgácsolható munkadarabok által támasztott követelmények komplexitása gyorsan megnövekedett, a munkadarabok az új anyagkeménységek és szívósság miatt sokkal nehezebben forgácsolhatók. És éppen ezeket a munkadarabokat kell a sorozatgyártásban ugyanazzal a dinamikával és pontossággal megmunkálni, ahogyan ez megszokott a „könnyebb” HSK-A63-as osztálynál. A termelékeny nehézforgácsolás nem áll ellentétben a jelentős pontossággal és dinamikával, állítja a Stama az új 38-as nehézforgácsoló gépsoráról.

Dinamika, pontosság és Twin-technológia

Aki az autóipar, a repülőgépipar és az áramlástechnikai berendezések mellett a még más ágazatokat is felölelő nehézforgácsolási területen otthon van, tudja, hogy az új, nehezen forgácsolható anyagokból készülő munkadarabokkal szemben megemelkedtek a minőségi és a termelékenységnövelésre irányuló követelmények. A már 2013-ban bevezetett MC 538 Twin és a 2014-es MT 838 Twin maró-esztergáló nehézforgácsoló gép mellé újdonságként megérkezett az AMB-re Stuttgartba az új MC 338 Twin gép HSK-A100-zal – váltóasztallal a főidőben párhuzamos munkadarab-berakáshoz és -kivételhez. Az MC 338 váltóasztalos kivitelével a sorozatot célirányosan bővítették, hogy a minőségi és termelékenységi követelményeket a termelékenységgel szemben kiemelt követelményeket támasztó sorozatgyártás feltételei között is teljesítsék.

A robusztusságot és merevséget a nagy dinamikával és pontossággal egyesítő 38-as sorozat koncepciója bevált a gyakorlatban. A leszállított nehézforgácsoló megoldások száma 2013-tól 2016-ig megnégyszereződött. A HSK-A100-as szerszámbefogóval és a hozzá tartozó meredek kúpos és Capto-befogóval rendelkező gépek aránya a teljes termelési volumenben 15 százalék, és folyamatosan emelkedő.

Mellékidőből 15-40%-os termékeny főidő

Az MC 338 véges elemes modellezéssel (FEM-mel) számított konstrukcióra épít, és a 2×65 kW-os orsókkal elegendő maróteljesítményt kínál nagy forgácsolási volumenhez ötvözött anyagok esetében. Az ötödik tengely az új NCC 500S-as nyomatékorsóval felszerelve további forgácsoló megmunkálást tesz lehetővé 1000 fordulat/perc fordulatszámig. Az MC 338 Twin tengelygyorsulásai az

}=5,
}=7 és
}=10 m/s² értékekkel és a 65 m/min gyorsmenettel rendkívül dinamikusak.

A nagy és nehéz váltóasztal fordulása 180°-kal 5 másodperc alatt megy végbe 3 tonna maximális tömegnél, amelyből munkaterenként 1,5 tonnányit jelent a 4. tengely (bölcső), a körasztalok, a készülékek és a munkadarabok.A cél a nem termelékeny mellékidőket effektív forgácsolási időként kihasználni, és a termelékenységet növelni. Az új 338-as Twin OP10/OP20 megmunkálással 15-40 százalékkal nagyobb teljesítményre képes a főidőkkel párhuzamos berakásnak és kivételnek, a váltóasztalnak és a ténylegesen két munkatérnek köszönhetően. Egy gépen két befogási helyzetben a komplett megmunkálás a gyártástechnikai előnyök mellett gazdaságilag is vonzó a darabköltséget és a teljes termelékenységet is tekintve. A célmunkadarabok a nehezen forgácsolható (nikkel-) ötvözeteknél áramlástechnikai és autóipari egységekben kerülnek felhasználásra a beszállítóknál, az eredetifelszerelés-gyártóknál (OEM) és az öntödékben.

Széles körű nehézforgácsolási szakértelem

Ha a Performance Efficiency Per Square Meter (négyzetméterenkénti teljesítményhatékonyság) fogalomról van szó, vagyis az elfoglalt felület és teljesítmény arányáról, az a korábbi nagy teljesítményű gépekkel szemben egyértelműen a korszerű nehézforgácsolást alkalmazók javára tolódott el. A szerszám oldaláról nézve is van néhány innovatív megoldás, ami a váltólapkákkal történő megmunkálást és a teljes koncepciót illeti: nagyon pozitív lágy vágással maximális forgácsolási volumen és interpolációs esztergálásnál állandóan nagy pontosság elérése, valamint az alapkompetenciák, mint az orsók, a hajtóművek és a vezetősínek kímélése.

A szerszámtechnológiák a nehézforgácsolás teljes csomagjában éppen olyan fontos tényezők, mint a szerszámgép. Mit ér a legjobb nehézforgácsoló gép, ha a szerszámok nem birkóznak meg az elvárt pontossággal, az éltartammal, a forgácsolási mennyiséggel, vagyis nem produktívak? Természetesen fordítva is ugyanez a helyzet.