hirdetés
hirdetés

Azonosították Nefertiti alkotóját?

Az ókori Egyiptom Michelangelójának sírját találta meg – állítja egy francia egyiptológus.

hirdetés

Alain Zivie a Harvardon tartott előadásán elmondta, szerinte Nefertiti fáraónő 3300 éves csodálatos szobrának alkotója ugyanaz a Thutmoszisz, akinek a sírját még 1996-ban megtalálta Szakkarában, s aki saját magát a fáraó kedvencének és a művek mesterének nevezte – írja a Harvard Magazine.

Thutmoszisz szobrászműhelye, benne a több darabra tört szoborral Amarnában, Ehnaton fáraó egykori fővárosában került elő, míg a sír ettől jóval északabbra van. Zivie elmondta, a sír lelőhelyén mumifikált állatok, macskák, kutyák sírjait fedezte fel, hiszen a szent állatok kultusza virágzott Szakkarában a büszt elkészítésével egy időben. Az úgynevezett Bubasteionban valóban több százezer mumifikált állat került elő.

Zivie azt is elmondta, olykor ezek a sírok a felszínen csak kis lyukaknak látszanak, Thutmosziszé sem volt több, ráadásul meglehetősen büdös is volt, így hát Zivie nem számított arra, hogy a király művészének nyughelyére akad. Ám Thutmoszisz kivételes művész volt, aki saját sírját is gondosan készítette el. A sír három festett fala Zivie szerint afféle önéletrajzi triptichonnak tekinthető, s időrendben mutatja be a művész életét, szerepeltetve rajta csodálatos portrén feleségét és gyerekeit is. Végül egy kettős koporsón életnagyságban festette meg élete végét, a halott feleséget és saját magát is.

Az úgynevezett triptichon középpontjában a művész életének metaforája látható, egy kis vízszintes, színekkel teli paletta, hasonlatos ahhoz az elefántcsontdarabhoz, amelyet az amarnai szobrászműhelyben találtak, s amivel a művész a végső vonásokat végezhette alkotásain, a színeket vihette fel vele a szobrokra. Zivie maga is elismeri, hogy elmélete egyelőre csak feltételezés, nincs kétséget kizáróan bizonyítva.

Karosszékben
A nevezetes szobrot 1912-ben találta meg Ludwig Borchardt német egyiptológus Amarnában, Ehnaton fáraó fővárosában. Az életnagyságú szobor Nefertitit, Ehnaton fő feleségét ábrázolja, s ma Berlinben látható. Nem tudni, mi lett a királynővel Ehnaton halála után, hol és mikor halt meg.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[139705] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés