Az üveg ragyogó világa tárul fel
Az amszterdami új Chanel márkabolt attraktív homlokzata és interaktív munkaállomásokat rejtő üvegfalak – hogy csak két példát említsünk azokból az innovációkból, amelyeket a fél évszázados történetéhez érkezett Glasstec üvegipari szakvásár felvonultat október 23. és 26. között Düsseldorfban.

A Glasstecen az üvegipar teljes értékteremtő láncát megtaláljuk egyetlen helyen az üveggyártástól az üvegipari gyártástechnológiákon át a feldolgozásig és a megmunkálásig, valamint a tényleges alkalmazásokig és termékekig. Az alapvető ágazatok mellett a kétéves ciklusban rendezett szakvásár az üvegező és az üvegfeldolgozó kisiparnak, az építészeknek és a tervezőknek is kínál érdekes újdonságokat – mondta el Michael Degen, a Messe Düsseldorf vásártársaság kereskedelmi igazgatója egy osztrák és a magyar szaklapok képviselőinek rendezett sajtóeseményen, június 27-én Bécsben. Hozzátette: 2016-ban több mint 1200 kiállító érkezett 52 országból a Glasstecre, és több mint 40 ezer látogató volt kíváncsi az újdonságaikra.

Michael Degen kiemelte, hogy az erős nemzetközi jelleget felmutató Glasstec sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a rendező vásártárság az egész világra kiterjedő hálózattal rendelkezik. Közel 140 országot kiszolgáló nyolc leányvállalatával és 75 képviseleti irodájával a Messe Düsseldorf a legkiterjedtebb nemzetközi tevékenységet folytató vásártársaság.

Innovációk a jövő alkalmazásaihoz

A 25. Glasstec szakvásárnak október 23–26. között – a megelőző rendezvények hasonlóan – sarokköve lesz a Glass technology live bemutató, amely az iparág valamennyi szakemberének szól. Itt megismerhetők lesznek az üveghez kapcsolódó kutatások és a jövőbeni alkalmazásokkal összefüggő legújabb innovációk. Idén azonban újdonságot jelent, hogy a rangos innovációs platform szervezését egy újonnan alakult felsőoktatási hálózat veszi át. Ez az üveg szerkezeti használatának legfontosabb európai szereplőiből tevődik össze, így a Darmstadti, a Delfti, a Dortmundi és a Drezdai Műszaki Egyetemből.

Az amszterdami új Chanel márkabolt kitűnő példája az üveg szerkezeti elemek szemet gyönyörködtető alkalmazásának (forrás: Youtube)

A Glass technology live központi témái 2018-ban a következők lesznek:

  • Interaktív homlokzatok és kijelzőüvegek: hogyan válnak átlátszóvá a homlokzatok úgy, hogy egyúttal mégis információt kínáljanak? Az iPad is része lesz ennek a homlokzatnak? Vagy inkább interaktív munkaállomások lesznek a falainkban?
  • Energetikai aspektusok, képességek: miként szabályozzák a laminált anyagok és a felületi bevonatok a jövőbeni munkakörnyezetünk klimatikus viszonyait?
  • Szerkezeti üvegek a tömörtől az öblösön keresztül a vékonyrétegű üvegig: miként lehet a jövőben használni az ilyen üvegeket építészeti célra?
  • Új technológiák: például nyomtatott felületű üvegek vagy téglák, amelyeket más anyagokkal kompozittá fognak össze, és szerkezetépítési célokra is alkalmaznak.

Minden napra jut konferencia

A szakvásár megnyitását megelőző hétfőn kezdődik a Function Meets Glass technológiai konferencia. Kedden a program az üveggyártással és a piacokkal foglalkozik. Szintén a keddi napon kezdődik a Function meets Glass második napja. Szerdán az új és a jövőbeni megmunkálási technológiák állnak a középpontba a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége és az Üvegtechnológiai Fórum bemutatásában. Első ízben rendezik meg szintén a szerdai napon a Daylight by EuroWindoor rendezvényt is. Itt a természetes világítás épületen belüli hasznosításának alapelveiről és tervezéséről lesz szó. Csütörtökön délelőtt tartják a Nemzetközi Építészkongresszust, ahol neves építészirodák előadói ismertetik be az üveghez kapcsolódó projektjeiket és terveiket. Csütörtökön és pénteken a tudományos igényű Engineered transparency konferenciát is megrendezik.

A teljes értékteremtési lánc teret kap a szakvásáron (forrás: Messe Düsseldorf)

A Kisipari Központ az iparosok fő találkozóhelye a Glasstec szakvásáron. A Kisipar élőben témája idén az üveg megmunkálása a raktártól a késztermékig lesz. A teljes folyamatláncot leképező és az egyes gyakorlati mozzanatokat megmutató állomásokon az üvegfeldolgozó ágazatokat képviselő látogatók megismerhetik, hogy milyen követelményeket támasztanak velük szemben, milyen folyamatok és termékek könnyítik meg a megmunkálást, és hogy miként szállítják az üveget.

A Kisipari Központ kínálatát az üveg műtárgyakat felvonultató Glass art különbemutató teszi teljessé.

Az induló üvegipari vállalkozásokat fogadja be az új startup zóna. Az újonnan alapított nemzetközi cégek itt kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák ötleteiket a rangos szakmai közönség előtt, találkozzanak számos döntésekért felelős vezetővel, és hogy új befektetőket találjanak.

Hazánkat a jelentkezések eddigi állása szerint négy vállalat képviseli majd kiállítóként a Glasstecen.