Az FMCG-szektor jövője
Napi fogyasztási cikkeink mozgatásánál és csomagolásánál egyre fontosabbá válnak az automatizált és hálózatba kapcsolt eszközök. 

Az FMCG-iparágnak egyre magasabb szintű piaci igényekkel kell szembenéznie. Az átfutási idők csökkentése, az innováció és az erőforrások hatékonyságának növelése itt fontosabb szempont, mint bármely más ágazatban. A gyártók elsődleges feladata, hogy a termék minőségét és precíz kivitelezését fenntartsák, ugyanakkor rugalmasan reagáljanak az egyedi vevői igényekre is. Mindezt természetesen alacsony költségek mellett.

Gyorsabb anyagáramlás

Legyen szó csokoládészeletek, friss gyümölcsök vagy fájdalomcsillapítók gyártásáról, a hálózatba kapcsolt eszközök segítségével – több termékváltozat esetén – fokozottabb fenntarthatóság, míg a kis tételek esetében gyorsabb átállás valósítható meg. A szállítás érhálózataként a kipróbált és bevált VarioFlow plus láncos futószalagrendszer nagyon alacsony zajszint mellett biztosítja a termékek szállítását, elosztását vagy épp összegyűjtését. Az építőkockaelvnek köszönhetően az egyes alkotóelemek és modulok átrendezésével gyorsan új szállítószalagok hozhatók létre: az állásidő így napok helyett csupán órákat vesz igénybe. Rozsdamentes acél kivitelének köszönhetően pedig ultratiszta gyártási környezetben is használható. A szállítópálya tervezése és konfigurációja ráadásul rendkívül egyszerű az MTpro szoftver segítségével.

A szállítási és mozgatási feladatokat ellátó központi VarioFlow plus láncos futószalagrendszert a Bosch Rexroth élenjáró IoT-megoldásai egészítik ki. Ilyen az ActiveShuttle autonóm szállítórendszer, az APAS kollaboratív robotasszisztensek, a lineáris mozgatástechnikai megoldást kínáló Smart MechatroniX rendszerek, az ActiveCockpit interaktív szoftvermegoldás és a teljes mértékben nyitott ctrlX AUTOMATION automatizálási platform. Ezek közül mindegyik tökéletesen integrálható a meglevő IT-infrastruktúrába. A rendszerek teljes mértékben hálózatba kapcsoltak, így a folyamatok digitálisan is nyomon követhetők.

A VarioFlow plus láncos futószalagrendszer

Rugalmas működés

Az ActiveShuttle vezető nélküli szállítórendszer a kis teherhordókkal (SLC) megrakott görgős kocsikat autonóm módon és gyorsan mozgatja A-ból B-be, például az áruraktárból közvetlenül a felhasználási helyre. Így a logisztikai folyamatok optimalizálhatók, a hely- és az anyagigény csökkenthető, az átfutási idők pedig lerövidíthetők. Intuitív és könnyen kezelhető, biztonságosan használható az emberek környezetében is. Az ActiveShuttle Management System (AMS) hatékonyan látja el a teljes flotta irányítását. A szállítási feladatot megadhatjuk manuálisan, vagy érkezhet automatikusan, külső rendszerekből (ERP/MES) is. Az eredmény önmagáért beszél: az AMS olyan anyagáramlási hatékonyságot ér el, amely példa nélküli az iparágban.

A Smart MechatroniX rendszerek gyakorlati előnye az egyszerűség és gyorsaság – a tervezéstől a gyártás beindításáig magas működési teljesítmény jellemzi a portfóliót. Nemcsak gyors üzembe helyezést tesznek lehetővé, hanem biztosítják a teljes folyamat átláthatóságát is. A LinSelect szoftver segítségével a manipulációs feladatokhoz kifejlesztett Smart Function Kit for Handling intuitív módon és vizuális útmutatással tervezhető és kiválasztható. Néhány paraméter megadása után a felhasználó áttekintést kap a lehetséges változatokról, valamint három javaslatot a műszaki jellemzőkre, az árra vagy a szállítási időre vonatkozóan. Az intuitív frontend az előkészített funkciómodulok könyvtárát kínálja, amelyek húzással egyszerűen sorba állíthatók, majd paraméterezhetők.

Az ActiveShuttle intralogisztikai robot működés közben egy Bosch-gyárban

Hálózatos automatizálás

A releváns tengelyek gyors kijelölése vizuális visszacsatolással szintén támogatott. A magasabb szintű vezérlőrendszerhez való csatlakozás OPC UA-n, illetve a jövőben különféle terepibusz-protokollokon keresztül lehetséges. A PLCopen-modulok egyszerű csatlakoztatást tesznek lehetővé. Az ActiveCockpit interaktív szoftvermegoldás valós időben dolgozza fel és vizualizálja a gyártási adatokat. Az informatikai alkalmazásokat – gyártástervezés, a minőségi adatok kezelése és az e-mailezés – összekapcsolja a gépek és üzemek szoftverfunkcióival. Mivel a jövő gyárában az információ a döntések és a folyamatfejlesztés alapja, az ActiveCockpit segítségével minden lényeges adat mindig átlátható.

A ctrlX AUTOMATION minden összetevőt biztosít az élelmiszer- és csomagolóipar teljes körű automatizálási megoldásaihoz. Az átfogó IoT-megoldás 30-50 százalékkal csökkenti a tervezési és kivitelezési erőfeszítéseket. A ctrlX AUTOMATION radikális nyitottsága miatt a legidőállóbb automatizálási platform a piacon, ami az EtherCAT segítségével a legnagyobb automatizálási ökoszisztémához enged hozzáférést. A ctrlX Data Layerrel kibővített új szoftverarchitektúrát több mint harmincféleképpen lehet csatlakoztatni az informatikai rendszerekhez, de a jövőbeli szabványokon, alkalmazásokon keresztül is könnyedén integrálható lesz. Így válik lehetővé, hogy a korábbiakhoz képest példátlan hatékonysággal és módon összekapcsolódjon az IT és az OT. Megoldásainkban a rendszerfunkciók és az elektromos hajtási részegységek tökéletesen összehangoltak, és közvetlenül a gépbe integrálhatók.

APAS kollaboratív robotasszisztensek működnek együtt valódi gyártókörnyezetben

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.