Az e-bőr a beteg testén jelzi ki az élettani adatait
Segítségével a kérdezősködéshez mérten sokkal pontosabb képet alkothatunk a páciens egészségi állapotáról.

Úgy néz ki, a jövőben nem csupán az egészségügyi problémák detektálása lesz az „elektronikus bőrként” definiálható eszközök feladata. A bajok megjelenéséről akár vizuális tájékoztatást is nyújthatnak viselőjük környezete számára.

A Tokiói Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ilyen jellegű kelléket, amely a legfontosabb élettani adatok (pl. szívverés) mérése mellett akár valós időben, görbéken is ki tudja jelezni a lejátszódó folyamatokat.

A rendszert egy pici, légáteresztő elektróda, rugalmas kábelek és mikro LED-ek alkotják. A megjelenített kezdetleges képek a bőrrel összhangban gyűrődnek. A páciens körül tartózkodó embereknek csak a beteg kezére (vagy a szintetikus bőrt hordó testrészére) kell néznie, hogy kitalálják, mi lehet a gond. A szenzort egy okos telefonnal is szinkronizálni lehet, és az információkat ki tudja közvetíteni a felhőbe.

Az érzékelő körülbelül egy hétig bírja, és hagyományos áramköri gyártási technológiákkal készül.

Egy Dai Nippon Printing nevű vállalat reményei szerint a megbízhatóság növelése, a lefedhető területek kiterjesztése és a gyártás felpörgetése után a következő három éven belül az eszközt akár már forgalomba is hozhatja.

Ha minden a tervek szerint alakul, az otthoni páciensek ápolása jelentősen könnyebbé válhat. Vaskos és folyamatos felügyeletet igénylő eszközök helyett a családtagok a hétköznapi teendőik folytatásával is szüntelenül informálódhatnak a betegek állapotáról.