Ausztráliában épülhet meg a zöldenergia-termelés „fellegvára”
Megvalósulása esetén a Sydney méretű területet lefedő komplexum a szél és a napfény erejét környezetbarát üzemanyagok gyártására használhatja majd fel.

Nyugat-Ausztráliában építheti meg a világ legnagyobb megújulóenergia-termelő telephelyét egy nemzetközi konzorcium. A tervekben szereplő, 100 milliárd dolláros, több mint 50 gigawatt kapacitású beruházás összterülete elérheti a 15 000 négyzetkilométert. A komplexum a szél, illetve a napfény erejét ammónia, illetve hidrogén előállítására használhatná fel.

A Western Green Energy Hub (WGEB) elnevezésű partnerséget az InterContinental Energy, a CWP Global és a Mirning Green Energy Limited alkotják. Amint azt közleményében a konzorcium kifejti, végleges formájában évente akár három és fél millió tonna zöld hidrogént vagy 20 millió tonna zöld ammóniát is megtermelhetne az építményegyüttes. Ezek az anyagok erőművek, nehézipari üzemek, illetve légi és vízi járművek működtetésére szolgálhatnának.

A tervek szerint a komplexum részét képező szélturbináknak 30, a napkollektoroknak pedig valamivel több mint 20 gigawatt elektromosságot állna módjában megtermelni.

A tervek jóváhagyása esetén, az ausztráliai létesítmény kapacitása a mostanáig belengetett legambiciózusabb hasonló projektét is meghaladhatja. Ez utóbbi, 45 gigawattos beruházást Kazahsztánban egy Svevind Energy nevű német cég tervezi megvalósítani.