A Szegedi Tudományegyetem az R&D 100 Awards listáján
A Research & Development World, azaz az R&D magazin a 2019 k+f 100-díját elnyerte az SZTE és a ThalesNano Energy Zrt. közös fejlesztése, a H-Genie hidrogéngenerátor. A kaliforniai San Franciscóban 2019. december 5-én tartott díjátadóról dr. Janáky Csabát, az SZTE TTIK egyetemi docensét kérdeztük.

Az R&D 100 Awards elismerést 2019. december 5-én vette át a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar egyetemi docense, dr. Janáky Csaba és az általa vezetett projekt partnercége, a ThalesNano Zrt. három képviselője.

Olyan termékkel lehetett pályázni a 2019. évi díjra, amelyik 2018-ban került piacra. A H-Genie egy laboratóriumi hidrogéngenerátor. Jelenleg ez az egyetlen olyan generátor a piacon, amely nagy nyomású hidrogént képes előállítani. Ezzel kiválthatók a nagynyomású és veszélyesnek minősített gázpalackok a laboratóriumokban. "Vizet bontunk, elektrolizálunk, s így állítjuk elő a hidrogént a H-Genie berendezéssel. Ez a készülék olyan okos funkciókat is kínál, mint például: jelzi, mennyi hidrogént fogyasztottunk, a hidrogén felhasználásával végbement reakciókról azonnal ábrákat készít" – magyarázta dr. Janáky Csaba. A berendezést gyártó cég, a ThalesNano Energy Zrt. pályázhatott a díjra. Az elismerés odaítélésének egyik legfontosabb szempontja a zsűri által kért vásárlói nyilatkozatok elemzése volt. A tárgyban a Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közös szabadalmi bejelentést tett.

Laboratóriumokban használható hidrogéngenerátor

Az „R&D 100 Díj” az elmúlt 56 évben a legrangosabb innovációs elismerésnek számít. Az R&D World magazin szerkesztősége a díjjal elismert termékekről feltételezi, hogy azok átalakítják majd a piacot. "A kémiában sok olyan készülékkel dolgozunk, amelyek hidrogént használnak. Előfordult, hogy nekünk is szükségünk lett volna egy olyan hidrogéngenerátorra, ami nem palackról működik. A ThalesNano-val folytatott előzetes megbeszéléseken kiderült: a fejlesztésük egy ponton megrekedt, amin segítettünk átlendülni az elektrolízissel kapcsolatos tapasztalatainkat hasznosítva" – magyarázta a kutató. Ez megalapozta azt a bizalmat, amely elvezetett egy jelentős közös projekthez.