A szabványos gépelemek szakképzett munkaerő helyett
Martin Ahner, a norelem ACADEMY vezetője és termékoktatója azt vizsgálta meg, hogy a szabványos gépelemek miként segíthetnek áthidalni az elvárások és a készségek közti szakadékot.

Forradalom zajlik a feldolgozóiparban. Az ipar 4.0 és az IIoT (Ipari Tárgyak Internete) miatt számos meglévő rendszert kell feljavítani, vagy megújítani. A sikeres forradalom érdekében elengedhetetlen, hogy megoldást találjunk a készségek hiányának áthidalására, ellenkező esetben a gyártó cégek elavulttá válhatnak, miközben képzett munkaerő sem jut már minden vállalkozás számára.A The Manufacturing Institute és a Deloitte tavalyi jelentése szerint a következő évtizedben 4,6 millió munkahelyet kell majd betölteni az ágazatban és 2018-2028 között a képzett munkavállalók hiánya miatt 2,4 millió munkahely nyitott is maradhat.

A feldolgozóiparban a készségek hiánya nem új jelenség, de különösen az utóbbi években erősödött fel. Minden mérnök számára kihívás az, amikor új területen kell megállnia a helyét, ahol új ismeretekre kell szert tennie. A képzett munkavállalók körében tapasztalható hiány miatt a vállalatok házon belüli képzésekre kényszerülnek, hogy az új technológiához új készségeket sajátítsanak el. Nem meglepő, hogy a gyártástechnológia folyamatosan változik, hogy lépést tudjon tartani az ipar igényeivel. A gépek egyre intelligensebbé válnak és egyre komplexebb hálózatokat alkotnak, hogy az optimális munkafolyamat kialakításához információkat cseréljenek egymással. A gyártók a termékválasztékukkal tettek lépéseket ebbe az irányban, megmutatva, hogy az új technológiákra milyen hatással vannak az új szabványos gépelemek.

Hogyan segíthetnek a szabványos gépelemek áthidalni ezt a rést?

A készséghiány megszüntetése nem olyan dolog, amit egy ember vagy egy vállalkozás önmagában el tud végezni. Közös erőfeszítésekre van szükség ezen iparági szintű probléma kezelésére. Az egyik lehetséges megoldás a szabványos gépelemek használata. A szabványos mechanikus gépelemek nem igényelnek már a kezdetektől meglévő szakismereteket - olyan alapvető tudással is egyszerűen kezelhetők, amelyek minden fiatal szakember számára hasznosak lehetnek a pályafutásuk elején. A hatékony munkafolyamat kialakításához azonban néha egy kis fifika is szükségeltetik. Például annak ismerete, hogy melyik pozicionáló eszköz a legmegfelelőbb az adott feladathoz, hogyan kell összeállítani a szabványos gépelemeket, és azok milyen anyagból készüljenek a karbantartási idő csökkentése érdekében.

Mindig akad hely a szabványos gépelemek számára. Ezen elemek használatát kiismerve a mérnökök továbbfejleszthetik készségeiket és a megfelelő alkalmazásokhoz a megfelelő elemeket választhatják ki. Még tovább is adhatják ezeket az ismereteket a teljesen automatizált gépek vagy gyártósorok felépítéséhez. A szabványos gépelemek használata - beszéljünk akár új, akár régi gépekről - csökkentheti a felszerszámozás, a szerszámcsere, vagy akár a munkadarabok cseréjéhez szükséges időt a megmunkálás, vagy gyártás során. Ezáltal értékes idő takarítható meg, nő a termelékenység, meghosszabbodik a gépek élettartama és csökkent az állásidő.

A potenciálok kiaknázása és a jövő generációinak képzése

A képzés természetesen elengedhetetlen a gépelemek hatékony felhasználásának megtanulásához, amit nem minden üzleti vállalkozás képes biztosítani házon belül. A norelem például a közelmúltban jónéhány szabványos gépelemmel támogatta a HTL Rennweg egy mérnökhallgatói csoportját a Visual Drive projekt előmozdításához. A Visual Drive projekt a hagyományos kerekesszékek egy univerzális kiegészítőjének kifejlesztését célozza, aminek segítségével a felhasználó két vezetési mód közül választhat. A kerekesszék ezáltal manuálisan, illetve elektromos hajtás segítségével is használható.

Szabványos csavarok, alátétek, tengelykapcsolók, rögzítő csapok, és anyák révén norelem lehetővé tette a csapat számára a projekt továbbfejlesztését anélkül, hogy egyedi alkatrészekre és speciális képzésekre lett volna szükségük. A rögzítő csapok gyors és hatékony működést biztosítanak a kerekesszék számára, és a működés során biztosítják a gépelemek megbízhatóságát, így ideális elemeknek számítanak a kerekesszék karjainak bizonyos helyzetekbe történő rögzítéséhez. A tengelykapcsoló használata ebben a projektben azt eredményezte, hogy azok nyomatéktovábbítóként szolgálnak a hajtótengelyről a dörzskerékre, lehetővé téve a hajtás sebességének egyszerű megváltoztatását.

A fiatalabb generáció támogatása az új készségek és ismeretek elsajátításában szintén elengedhetetlen a készségek hiányának áthidalásához. Felismervén ennek fontosságát, az ACADEMY a Stuttgarti Egyetem Team InVentus csapatát is támogatta, és több szabványos gépelemet adományozott az automatizálási projektjéhez. A norelem számos gépelemet adományozott, például kúpkerekes hajtóműveket, csapokat, golyóscsapágyakat, hengeres illesztőszegeket, zsugorgyűrűket, támasztóidomokat annak érdekében, hogy olyan elemeket biztosítson, amelyek univerzálisan használhatók és könnyen integrálhatók a gépekbe.

A Stuttgarti Egyetem InVentus csapata egy olyan járművet fejlesztett ki, amely közvetlenül a szél ellenében is képes haladni, miközben kizárólag szélenergia hajtja meg a szabványos gépelemek segítségével.

Előretekintés

A gyártási készségek hiányának áthidalása csak együttműködéssel lehetséges. A szakértelem és a tudás a kollégákkal és a vállalatokkal történő megosztása az első lépés az ipar által igényelt pozitív változáshoz. Ha a tervezőmérnökök megismerkednek a szabványos gépelemekkel és megszerzik az alapvető termékismereteket a szabványos és mechanikus elemekről, akkor ezeket beépíthetik a tervezési folyamatba, és így sokkal költséghatékonyabb munkát végezhetnek. Egy vállalkozás jövője mindig visszatükröződik termékeinek innovációs erejében. Egy cég csak abban az esetben növekedhet és élhet túl, ha elfogadja az új trendeket, valamint a kihívásokat, hogy megfeleljen ezen trendeknek. De a legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg az emberi tényezőről. Az iparág alkalmazottainak, csapatainak és jövőbeli tehetségeinek hozzáférést kell biztosítani a fejlődésükhöz szükséges képzéshez és tanácsadáshoz.

A norelem ACADEMY technikai támogatást és ingyenes szabványos gépelemeket biztosít a hallgatóknak oktatási projektjeikhez, így megtanulják, hogyan kell azokat helyesen használni, és megismerkednek a megfelelő elemeknek a tervezési folyamat kezdetén végzett helyes kiválasztásával.