A megbízható minőség szolgálatában
Magyarországon az első Robocut C800iB huzalszikra-forgácsolót egy hazai vállalat székesfehérvári telephelyén állították üzembe. Az eddigi tapasztalatokról Kozics Róbertet, a H.T.M. Zrt. műszaki igazgatóját kérdeztük.

A szerszámgyártásra, illetve szerszámok karbantartására specializálódott H.T.M. Zrt.-t 1992-ben, egy kis műhelyben alapították a tulajdonosok. Az alapterület megtízszerezése mellett jelenleg az alkalmazotti létszám többszöröse az induló állománynak, egy duális képzés keretében pedig tanulókat is fogadnak a környék képzőhelyeiről. A vállalat filozófiája, hogy a magas minőségű termékek előállításához nélkülözhetetlen az alkalmazottak sikerorientált hozzáállása. Így a vezetőség törekszik arra, hogy a náluk dolgozók motiváltak és innovatív gondolkodásúak legyenek.

Ezt erősíti, hogy az alapítást követő évben a székesfehérvári üzem csatlakozott az osztrák vezetésű HAIDLMAIR Grouphoz. Az anyavállalat a fejlesztéseket jelentős mértékben támogatja, ennek következtében az utóbbi éveket is dinamikus fejlődés jellemezte.

A cég célja, hogy magas minőségű termékeivel, illetve kiegészítő szerszámjavító szolgáltatásával szolgálja ki hazai és nemzetközi vevőit. Nem az árral kívánnak versenyezni, sokkal inkább olyan tartós és megbízható szerszámokat és szerszámrendszereket gyártanak, amelyek hosszú távon állnak majd a felhasználók rendelkezésére – ezt az időtartamot a gyors reagálású szervizszolgáltatásuk még tovább növelheti.

A Robocut C800iB huzalszikra-forgácsoló

A harmadik összetevő

A kifogástalan minőségű termékekhez azonban a nemzetközi háttér és a vállalatcsoportban felhalmozott tudás, illetve a dolgozók kiválósága mellett hasonlóan minőségorientált üzleti partnerekre is szükség van. A H.T.M. Zrt. számára a FANUC is ilyen: „Harminc éve a FANUC huzalszikra-forgácsolóival dolgozunk, így egyértelmű volt, hogy az új beruházáskor is a gyártó mellett döntünk” – mondja Kozics Róbert, a cég műszaki igazgatója, aki hozzáteszi: a gépekkel maximálisan elégedettek, illetve azzal a szakmai és szerviztámogatással is, amit a gyártó kínál.

A jó kapcsolat 2021-ben újabb beruházást alapozott meg. A H.T.M. Zrt. a Robocut-széria legnagyobb munkaterű huzalszikra-forgácsolóját vásárolta meg a japán gyártótól. „Mivel fröccsöntő szerszámokat, illetve nagy méretű szerszámházakat gyártunk, olyan gépre volt szükségünk, amelyen az ehhez szükséges méretű alkatrészeket is el tudjuk készíteni. Ebben a kategóriában a FANUC megoldása bizonyult a legjobbnak” – foglalja össze a szakember a beruházás körülményeit.

Megszokott minőség, fokozott termelékenységgel

A telephelyen korábban több FANUC huzalszikra-forgácsolóval is dolgoztak már, így a géptípus felépítése és a működés sem ismeretlen az itt dolgozók számára. Az új berendezés azonban így is tartogatott újdonságokat. „Az új vezérlő átlátható, nagyon könnyű a kezelése, a kollégák gyorsan elsajátították a használatát. Már az első hetekben megtapasztaltuk, hogy jelentős termelékenységnövelés érhető el a használatával. Így a régebbi gépeinken kisebb volumenben folyik a termelés. A gyorsaság mellett pedig fontos szempont az is, hogy az új Robocut pontossága még az elődeihez képest is kimagasló. Ezt a fröccsöntő szerszámok gyártásában mindenképpen ki tudjuk használni” – mondja Kozics Róbert.

Az új Robocut pontosabb, gyorsabb, mint az elődei, kezelése mégis egyszerű és áttekinthető” – Kozics Róbert műszaki igazgató, H.T.M. Zrt.

Néhány nap alatt

Az új szerszámgép a szállítást követő pár nap akklimatizáció után készen állt a telepítésre. A FANUC Hungary Kft. munkatársai a helyszínen elvégezték a szükséges beállításokat, majd az üzembe állított gépen megkezdődött az oktatás. „A géppel dolgozó kollégák többéves tapasztalattal rendelkeznek a szikraforgácsolás területén, így gyorsan tudtak haladni a tananyaggal. A kétnapos oktatás végén magabiztosan írtak programokat és kezelték a szikraforgácsolót” – mondja Kozics Róbert, aki hozzáteszi: a telepítés óta felmerülő kérdésekkel nyugodtan fordulhatnak a magyar képviselethez, illetve további félnapos oktatást is kérhetnek, ha ez szükséges.
A rendeléstől a szállításig kevesebb mint hat hét telt el, ez azonban nem jelenti azt, hogy a vállalatnak kompromisszumot kellett volna kötnie. Már a megrendeléskor rögzítették, hogy milyen extrákra, mérőfejre van szükségük a szikraforgácsolón, ezek pedig a gép szállításakor már fel is voltak szerelve. Egyszerűen és gördülékenyen zajlott a gépkiválasztástól a szállításig minden. Bár eddig a gép szervizeléséről nincs tapasztalatuk, a korábbi karbantartások, illetve egy másik FANUC huzalszikra-forgácsolójuk teljes felújítása kapcsán tökéletesen elégedettek az együttműködéssel. „Biztosak vagyunk benne, hogy az új gép esetén sem kell jelentős termeléskieséssel számolnunk, és számíthatunk a magyar leányvállalat szakembereire a szerviz terén is” – mondja Kozics Róbert.

Pár hét alatt a szerszámgép beépült a vállalat termelésébe, annak szerves részeként kiveszi a részét a munkából. Egy hónap távlatából már jól látszik, hogy az új gép jelentősen gyorsabb és hatékonyabb, mint a régebbi eszközeik, mégis könnyű a kezelése, a karbantartási igényei pedig minimálisak.

A termelés fejlesztésének – az új gépek beszerzése mellett – a technológiafejlesztés is része. „A jövőben igyekszünk az automatizálást erősíteni az üzemben, a robotizációhoz pedig nem is találhatnánk jobb és megbízhatóbb partnert, mint a FANUC Hungary Kft.” – emeli ki Kozics Róbert.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg!