A március törölve, a későbbiek bíztatóak
Immár hagyományosnak mondható éves rendezvényén, március 4-én mutatta be Budapesten a Brnói Vásárvállalat az idei kínálatát. A koronavírus-helyzet itt is érezteti negatív hatását.

A Cseh Nagykövetség épületében megrendezett sajtóeseményen a múlt szerdán még a legfontosabb bejelenteni való az volt, hogy terv szerint megtartják a rendezvényeket a Brnói Vásárvárosban, ami az új típusú koronavírus terebélyesedő globális megjelenése közepette eleve nagy szó volt. A vásárok tervezett bemutatója előtt néhány órával még kétséges volt, hogy egyáltalán mit fog mondani Jiři Kuliš, a Brnói Vásárvállalat (BVV) vezérigazgatója az egybegyűlt újságíróknak. De a megelőző napi bizonytalanság után aznap a reggeli órákban még úgy döntöttek a cseh illetékes hatóságok, hogy egyes más európai országokkal ellentétben a járvány terjedése elleni küzdelem jegyében Csehországban egyelőre nincs szükség a tömegrendezvények megtartásának szabályozására, így nem ütemezik át vagy törlik az aktuális vásárokat sem. Írásunk megjelenések idejére azonban a helyzet megváltozott, az egészségügyi szervek március 5-én – például Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal és Svájccal megegyezően – Brnót illetően zárlatot rendeltek el, egyelőre a márciusi események vonatkozásában.

Ez konkrétan a március 17. és 20. között tervezett Amper elektronikai és elektrotechnikai vásárt érinti, amellyel kapcsolatban a legújabb hír, hogy a Brnói Vásárvállalat legnagyobb vendégrendezvényét a szervező prágai Terinvest 2021 márciusára halasztotta. A kimaradó év a tavalyi siker tükrében érintheti igazán érzékenyen a szakembereket és a rendezőket, hiszen 2019-ben 26 ország 650 kiállítóját és több mint 40 ezer látogatót köszönhettek Európa egyik legnagyobb ilyen iparági eseményén.

Jiři Kuliš, a Brnói Vásárvállalat vezérigazgatója

A másik aktuális információ, hogy a március legvégi megnyitással ütemezett Techagro mezőgazdasági és erdőgazdálkodási nemzetközi szakvásárt, amely kétévente a Brnói Vásárváros egyik húzóeseménye, szintén a jövő év elejére tolták át.

Kiváló eredmények árnyalt kilátásokkal

A Brnói Vásárvállalat egyébként tavaly közel 40 millió eurós kimagasló gazdasági eredményt ért el, amely cseh koronában átlépte a milliárdos határt. Idén is jó évre számítottak a közel negyven tervezett kiállítás és rendezvény hozadékából, hiszen a mostani a többéves ciklusban tartott szakvásárok egybeesése miatt kiugróan erős esztendőnek ígérkezett – még a koronavírus megjelenése előtt. „Azzal azonban már most számolni kell – fejtette ki Jiři Kuliš a még a korlátozások előtti időpontban a sajtóeseményen–, hogy az összes látogatószám a tavalyihoz képest akár 10 százalékkal is csökkenni fog a járvány hatásainak következtében.” Azóta már nyilvánvalóvá vált, hogy ez még a legjobb forgatókönyvet jelentette, és most már csak abban lehet bízni, hogy a március utáni rendezvények törlésére nem fog sor kerülni. A vásárvállalat vesztesége így is feltehetősen 10 milliós euróban kifejezett összegben mérhető.

Ha a helyzet rendeződik, akkor a Brnói Vásárváros egyébként akár még profitálhat is a máshol törölt vagy halasztott kiállítások okán, hiszen ezzel megnő a jelentősége, sok esetben az innovációk bemutatásának egyedüli lehetőségévé lépnek elő Morvaország legnagyobb városának rendezvényei.

A bal oldalon fölül látható C pavilon egészül ki a jövőre induló beruházással az új D csarnokkal

A vásárvállalat első embere kiemelte, hogy a további modernizálás érdekében az elkövetkezendő években több fejlesztésre is készülnek a vásárterületen, amelyek közül a legjelentősebb az a mintegy 15 millió eurós beruházás, amelyből egy új D jelű kiállítási csarnokot építenek. Ez a műemlékvédelem alatt álló C csarnokkal egy építészeti egészet fog alkotni. Az építkezés a jövő tavasszal indul, és a tervek szerint egy évvel később fejeződik be.

Tovább erősödhetnek a kapcsolataink

Bial Tibor, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete a vásárbemutató rendezvény köszöntő felvezetőjében a szakkiállítások szerepét hangoztatta a bilaterális kapcsolatok erősítésében. Magyarország a Cseh Köztársaság tízedik legnagyobb kereskedelmi partnere. Tavaly a két ország között az eddigi legnagyobb volument, közel 10 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat lehetett elkönyvelni, ami annak tükrében, hogy tíz évvel ezelőtt ez a mutató még kevesebb mint a fele értéken állt, különösen figyelemre méltó számadat. A forgalom további élénkítéséhez Európa egyik legszínvonalasabb vásárvárosa, a brnói is nagyban hozzájárulhat.

Amikor a hetedik hely is örömteli

Máté Szilvia, a brnói vásárokat hazánkban képviselő BD Expo Kft. vezetője elmondta, hogy a magyar cégek részvétele a Csehország második legnagyobb városában rendezett szakvásárokon stabilan a hetedik helyet foglalja el nemzetközi összehasonlításban. Természetesen az olyan nagy ipari országokkal, illetve a hagyományosan partnerországokkal versenyezni nem tudunk, mint a kiállítók számában előttünk álló Szlovákia, Németország, Lengyelország, Kína, Ausztria és Olaszország, de nagyon biztató, hogy 2019-ben több mint 120 hazai cég mutatkozott be a különféle rendezvényeken. A magyar kiállítói jelenlét utóbbi időben tapasztalt megugrásában nem kis szerepe volt az MSV gépipari vásáron tavaly felállított közösségi standnak. A kilátások idénre is kedvezőnek tűntek, hiszen az MSV-n felül a Techagro mezőgazdasági és erdőgazdálkodási, valamint a Salima élelmiszeripari és csomagolástechnikai vásárra is terveztek magyar közösségi standot (mára világossá vált, hogy az előbbi legkorábban jövőre valósulhat meg), illetve hogy szinte kivétel nélkül valamennyi szakkiállításon várható hazai részvétel.

Az MSV-n a legújabb technológiáké a főszerep

A Brnóban idénre tervezett rendezvények szokás szerint rendkívül sokszínűek. A vásárok egyaránt felölelik a divat, a turisztika, az élelmiszeripar, az okos városok, a továbbképzés vagy a fafeldolgozó ipar területét, de a vásárszervező szempontjából ebben az évben is a legfontosabb lesz a GyártásTrend tematikájába is a leginkább illeszkedő MSV nemzetközi gépipari vásár, amelyet október 5. és 9. között öt további szakvásárral kísérve rendeznek majd meg. Jiři Kuliš vásárvállalati igazgató kiemelte, hogy a mostani kiugró évnek ígérkezik az MSV szempontjából, hiszen nemcsak hogy ez a legnagyobb közép-európai ipari vásár, de a jelentőségét tovább növeli, hogy ebben az évben nem tartanak a fémmegmunkálási technológiákban világvezető EMO szakvásárt, a hasonló tematikájú stuttgarti AMB szervezőivel a dátumok ütközésének elkerülésére előzetesen egyeztettek (valamint az azóta érkezett hírek szerint a koronavírus-járvány miatt a düsseldorfi Metav gyártástechnológiai szakvásárt jövő tavaszra halasztják). 2020-ban az MSV-re a szervezők több mint 1600 kiállítót és 80 ezer szakmai látogatót várnak. A középpontban az idén is a digitalizálás, a digitális gyár lesz. Partnerországként ebben az évben Oroszország mutatkozik be.

Az MSV fókuszában a tavalyi évhez hasonlóan idén is a digitalizációt elősegítő technológiák állnak majd