hero
A lézerrel textúrázott súrlódótárcsák jelenthetik a jövőt
A legnagyobb óceánjáró hajók karbantartási költségeit például lényegesen leszoríthatják.

Egy észak-európai partnerség tapasztalatai szerint lézerrel textúrázott súrlódótárcsákkal az óceánokon közlekedő legnagyobb hajók karbantartási költségét jelentősen csökkenteni lehet.

A súrlódótárcsák szerepe kardinális a közlekedésben, hiszen a teljesítményt ezek az alkatrészek adják tovább a hajtóművekben. Elengedhetetlen, hogy a lemezek közötti súrlódás pontos mértékű legyen, ellenkező esetben a hajtáslánc megterhelődhet vagy megcsúszások jelentkezhetnek a rendszerben.

Jelenleg a lemezeken termikus szórással felvitt bevonatok felelősek a dörzshatás megteremtéséért. A gond ott van, hogy ez a módszer a motor és az ipar igényeinek kielégítéséhez nem elég precíz.

Az edinburghi Heriot-Watt Egyetem tudósait éppen ez a „hiányérzet” ösztönözte arra, hogy több kereskedelmi partnerrel karöltve egy új eljárást dolgozzon ki a tárcsák kialakításának optimalizálásához.

Az innovációt az Európai Unió SHARK projektje finanszírozta, amelynek célja éppen a lézeres textúrázás módszerének ipari elterjesztése.

Tartósabb és hatékonyabb

Duncan Hand, a Heriot-Watt Egyetem professzora így fogalmazott: „A lézerek használata azt jelenti, hogy pontos, egységes és megismételhető textúrákat hozhatunk létre a lemezeken. A lézerimpulzusokat arra használtuk fel, hogy olyan mintákat, formákat, térközöket és mélységeket teremtsünk meg az új felületeken, amelyekkel kielégítő tapadást tudnak kialakítani az ellenpárjukon.”

Az új koncepciót a TRD Surfaces által végrehajtott felületkeményítési procedúrával kombinálták a fejlesztések alatt. Ez a metódus a deformálódás megelőzése céljából effektíve lefagyasztja a kezelésbe vett felületet.

A cikkben ismertetett innováció már meglehetősen kiforrott. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világ egyik legnagyobb hajómotorgyártójaként ismert MAN Energy Solutions egyes hajtóműveibe építve már forgalomba is hozta a technológiát.

(Forrás: Heriot Watt Egyetem)

A nyitókép forrása: Adobe Stock