A legújabb dobás a Universal Robots+
Universal Robots+ egy plug & play alkalmazásokat ismertető, online bemutatóterem, amely az egyszerűség új szintjét teszi elérhetővé a vállalatok számára a következő UR robotalkalmazás telepítésénél.

A Universal Robots+ segítségével a dán robotgyártó saját ökoszisztémát hoz létre, amely lehetővé teszi a UR3, a UR5 és a UR10 együttműködő robotkarokra készített alkalmazások fejlesztését és bemutatását. Az úgynevezett URCapek, azaz kiegészítő elemek, melyek kiterjesztik az UR robotok képességeit, lehetnek egyedi hardverelemek, szoftver plug-inek vagy ezek kombinációi. A Universal Robots+-nál azonnal elérhető kiegészítők, robotkarvégeszközök és szoftveres megoldások választásával a forgalmazók és a felhasználók is magas szintű biztonságot és kiszámíthatóságot kapnak az alkalmazások megfelelő működéséhez, valamint – az elgondolástól kezdve egészen az üzembe helyezésig – heteket, akár hónapokat is lefaraghatnak a UR ko-botok telepítési idejéből. Az Universal Robots robotgyártó legújabb fejlesztését a jelenleg zajló müncheni Automatica kiállításon mutatták be először.

A szintén most a nagyközönség elé tárt +YOU egy egyedi, ingyenes fejlesztői program, amely hatékony üzleti és támogató platformot nyújt az UR robotalkalmazások fejlesztői ökoszisztémája számára.

„A Universal Robots+-szal olyan egyedülálló helyzetet hozunk létre, amellyel mindenki nyer: a fejlesztő közösség, a forgalmazó partnerek és a végfelhasználók is – mondta Esben J. Østergaard, a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és társalapítója. – A +YOU fejlesztői program résztvevői ingyenes támogatást fognak kapni a Universal Robotstól az URCapek kidolgozásához. A Universal Robots+ bemutatótermében kiállított kiegészítő elemek integrálása után a forgalmazó partnereinknek és végfelhasználóinknak nem kell költeniük az alkalmazások fejlesztésére és tesztelésére, hiszen azokat mint egyszerű plug & play megoldásokat tudják telepíteni. Röviden, a Universal Robots+ könnyű hozzáférést jelent hatékony, már használatban is bizonyított és biztonságos automatizálási folyamatokhoz. Ezeket a folyamatokat azokkal a személyekkel együttműködésben emeljük a következő szintre, akik kulcsfontosságúak ezen a területen: a ma és holnap fejlesztőivel.”

A fejlesztők és forgalmazók haszna

„A folyamat során, miután elfogadtuk a fejlesztők Universal Robots+-on belüli tervét, a helyi forgalmazókon keresztül robotokat bocsátunk a rendelkezésükre, amelyekkel tesztelhetik és optimalizálhatják az elkészült UR Capeket. Kérés esetén a fejlesztők kedvezményes áron vásárolhatják meg a robotokat, amennyiben azokat az új, UR-szal kapcsolatos elemek fejlesztésére és tesztelésére fogják használni” – folytatta Stefan Tøndering Stubgaard, a Universal Robots vállalati műszaki támogatásért felelős igazgatója.

Miután elkészül a prototípus, a fejlesztő elküldi a Universal Robotsnak vizsgálatra. „Mielőtt egy új termék a bemutatóterembe kerül, nekünk meg kell győződnünk a minőségéről – magyarázta Tøndering Stubgaard. – Átfogó funkcionalitási ellenőrzésekkel teszteljük, hogy a URCap kivitelezése és működtetése valóban az elvártnak megfelelően egyszerű-e, valamint azt, hogy a termék teljesíti-e a Universal Robots minőségi követelményeit.

Többek között végeszközök is fejleszthetők és újbóli felhasználásra kiválaszthatók (forrás: Universal Robots)

Ezeken felül a Universal Robots hitelesíti is a fejlesztők által készített URCap-eket. Ehhez azonban a fejlesztőnek dokumentálnia kell, hogy az általa létrehozott megoldást már egy valós alkalmazás is használja, valamint, hogy egy végfelhasználó is sikeresen működteti vagy működtette.

Az így elkészült egységeknek a Universal Robots+ kiállítótermében való bemutatása a fejlesztők számára már nem kerül semmibe. A Universal Robots ezzel egy professzionális fejlesztési láncot és üzleti platformot szolgáltat a tervezők számára, amely megnyitja előttük a folyamatosan táguló globális ügyfélhálózatot.

Az elkészült termékek és kiegészítők értékesítése továbbra is a Universal Robots meglévő forgalmazói partnerhálózatán keresztül fog történni. Így a forgalmazók is haszonra tesznek szert a központi platform használatával, ahol egyszerre tudnak kimondottan olyan alkalmazásokat kínálni és elérni, amelyeket kifejezetten UR robotokkal való használatra terveztek. A Universal Robots+ egy olyan, optimalizálást szem előtt tartó eszköztár, amely egyedi vásárlói igényekre készít optimális megoldásokat.

Az első elkészült URCapek

Az fejlesztői közösség által először készített és a Universal Robots által elfogadott kiegészítők az Automatica kiállításon megtekinthetők. Az egyik, újonnan bemutatott URCap egy képfeldolgozással irányított pick & place megoldás, amely a Robotigtól, egy kanadai, rugalmas robotikai fogóeszközök és szenzorok gyártásával foglalkozó vállalattól származik. „Az új kamera és képfeldolgozó rendszerünk könnyedén felszerelhető a ÚR robotokra, amelyek így öt percen belül már mehetnek is a szerelőszalagra. Nincs szükség külső számítógépre ahhoz, hogy beállítsuk, programozzuk, vagy működtessük a kamerát. Mindez a robot felhasználói felületén keresztül történik. Azzal, hogy kifejlesztettük ezt az alkalmazást, sikerült megoldást találni arra a Universal Robots és a vásárlóink által támasztott igényre, amely egy bárki által felszerelhető kamera és képfeldolgozó rendszer könnyebb és gyorsabb telepítését célozta meg” – magyarázta Samuel Bouchard, a Robotig vezérigazgatója.