Virágh Judit/Produktion 2015. február 19. 12:28
A legkisebbtől a legnagyobbig lézertechnikával
Merre halad a lézertechnika? Az ipari lézeres berendezések legújabb fejlesztései közül válogatunk, elsősorban a (fém)megmunkálásban használatos lézergépekre koncentrálva. A technológia aktuális helyzete a legnagyobb ilyen tematikájú szakvásárok kínálatán is lemérhető.

Tényleg nincs hely lézernek?

Fotó: Coherent
Megdőlni látszik az a feltevés, hogy a kézműves üzemekben, ahol sokféle anyagot, nemritkán kis, esetleg egyetlen darabos sorozatban, ám viszonylag sok lépésben kell megmunkálni, és a gépek elhelyezésére rendelkezésre álló hely szűkös, nem lehet ésszerű megoldást találni a korszerű gyártási eljárások és a kézi munka kombinálására. A fémekhez és más anyagokhoz is alkalmas lézeres vágógépek általában túl drágák és túl nagyok. Nem így van ez a Coherent Meta-sorozatába tartozó lézervágók esetében, amelyek 1,25 m×1,25 m-es munkatartományában fél középformátumú táblák gond nélkül feldolgozhatók. A 400 és 1000 W teljesítmény közötti szén-dioxid-lézerekkel rozsdamentes acél 3 mm vastagságig vágható, de műanyagok és organikus anyagok ugyancsak jó minőségben és gazdaságosan megmunkálhatók.

Helytakarékosan két sugárforrással

Fotó: Knuth
Amikor egy lemezmegmunkáló válallakozás lézeres vágásra kíván berendezkedni, döntenie kell, hogy az előforduló megbízásait szén-dioxid- vagy inkább szállézerrel tudja a legjobban teljesíteni. Egy különleges kialakítású, kompakt vágógép esetében azonban igény szerint mindkét sugárforrás a rendelkezésre áll. A Knuth cég Laser-Jet berendezése kis sorozatú, illetve egydarabos gyártásra is alkalmas, a legkülönbözőbb iparágakban. Kis helyigény, nagy rugalmasság, energiatakarékosság és ergonomikus kezelhetőség jellemzi. Mivel a gépet mindenkor az alkalmazáshoz legjobban illeszkedő sugárteljeítményű szén-dioxid- vagy fiberlézerrel lehet felszerelni, vágási alkalmazások igen széles választéka jöhet szóba. A kompakt kialakítást többek között a vágás megkezdésekor automatikusan záródó burkolat teszi lehetővé.

Nem ipari, de ez is lézer

Fotó: BMW
A BMW tavaly nyáron kezdte meg i8-as hidrid sportkocsijainak forgalmazását. A müncheni prémiumautó-gyártó elsőként hozott forgalomba szériagépkocsit lézeres fényszórókkal. Ez ugyan nem tartozik az ipari folyamatokhoz kapcsolódó lézeres megoldások körébe, de a lézerfény eddig még sohasem látott felhasználása mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az opcionálisan elérhető lézerfényszóró hatótávolsága akár 600 méter is lehet, ezzel megkétszerezi a LED-es világítótestekkel belátható távolságot. Ezenfelül 30 százalékkal növekszik az energiahatékonyság a LED-ekhez képest, miközben a fényszóró súlya és beépítési mérete csökkent.

Kettő az egyben

Fotó: Lasys
A stuttgarti Lasys szakvásár hagyományosan a lézeres fémmegmunkálás legújabb technológiáinak és trendjeinek nemzetközi seregszemléje. Nem volt ez másképpen a tavalyi bemutatón sem, amikor többek között a többféle munkafolyamatra képes lézerforrások jelentették az újdonságot. Ilyen a Coherent 1000FL típusjelzésű OEM száloptikás lézere, amely a legkülönbözőbb fémek vágásához és hegesztéséhez alkalmas. Az 1 kW kimeneti teljesítményű folyamatos hullámú (CW) lézer anyagválasztékába többek között az építési és a rozsdamentes acél, a vörös- és sárgaréz, az alumínium, a titán és az aluminium-magnézium ötvözet tartozik. A rugalmas és az integációt megkönnyítő rendszerfelépítés ráadásul kevéssé érzékeny az optikai visszacsatolásra.

Amikor a kézi előnyösebb az automatánál

Fotó: Euroblech
Ugyancsak tavaly, de a hannoveri Euroblech lemezmegmunkálási szakvásáron volt a premierje az Elena hosszvarratos lézeres hegesztőberendezésnek. A Schnelldorfer gépgyár terméke az ívhegesztési technikát alkalmazó „klasszikus” hegesztőgépekhez hasonlóan kézi kiszolgálású, ám a lézeres hegesztéssel pontosabb varratok készíthetők vele, ráadásul kétszeres sebességgel. A rugalmasság és a könnyű kezelés mellett legnagyobb előnye, hogy működése gyorsan átállítható termékváltás esetén. A teljesen automatizált lézeres hegesztőberendezésekkel ellentétben az átállítást maga a kezelő végzi, ami jelentős időt takaríthat meg. Nincs szükség az érzékeny munkadarabok utólagos horganyzására sem.

A modern órák még pontosabban ketyegnek

Fotó: Trumpf
Az órások évszázadokig finom kis kéziszerszámokkal, fogókkal, reszelőkkel, nagyító alatt dolgoztak a hordozható időmérő szerkezetek elkészítésénél. Alapszabály, hogy minél pontosabbak az alkatrészek, annál pontosabb maga az óra. A lézeres technológia elterjedésével mára a legprecízebb eszközök állnak a gyártók rendelkezésére a modern mechanikus karórák mikrométeres pontosságú alkotóelemeinek előállításában. Először a hatvanas években a rugók hegesztéséhez kezdtek el lézeres hegesztést alkalmazni, majd a különböző sugárforrások megjelenésével a lézer érintés nélküli multifunkciós szerszámmá vált. Fogaskerekek, mutatók, rátétek, számlapok, tokok, üvegek, rugók, csapágyak, feliratok, gravírozások, egzotikus anyagok – munkafolyamataikban a lézerek mára kikerülhetetlenné váltak.

Repülőgép-alkatrész 3D-s fémnyomtatással

Fotó: Airbus
Ez a felhasználás sem a hagyományos megmunkálás témaköréből való, hanem éppen azt váltja ki előnyös módon a generatív eljárások közé tartozó lézeres olvasztás. A hosszú távú repülésekre kifejlesztett A350-es légibusz a közelmúltban kapta meg a szükséges engedélyeket, de az Airbushoz az új modellen felül egy másik premier is köthető: először építenek be fedélzeti szerkezeti elemként rétegről rétegre építkező eljárással létrehozott titán alkatrészt. Az alakadásban eddig ismeretelen szabadságot adó lézeres olvasztás egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a repülőgépgyártásban, ahol az egyik legújabb kulcsszó a könnyű építés. A titán alkatrésszel az eddigi, marással előállított alumíniumelemekhez képest 30 százalékos súlycsökkentést értek el.