A gepárd ihlette robot a maga nemében száguld
A világ leggyorsabb szárazföldi állata által inspirált, puha szerkezet egy másodperc alatt 2,7 testhossznyi utat tud megtenni.

Az Észak-karolinai Állami Egyetem tudósainak puha robotja szilárd felületeken és vízen egyaránt lenyűgöző sebességgel tud közlekedni. A szerkezetben alkalmazott technológia felhasználása ráadásul gyártási környezetben is célszerű lehet, mivel a munkadarabokat jelentős erő kifejtése mellett is rendkívüli gyengédséggel lehet kezelésbe venni a segítségével.

„A gepárdok a leggyorsabb szárazföldi teremtmények. Ezek az állatok a gerincük hajlítgatásából merítik a sebességüket és az erejüket is – mondta Jie Yin, az Észak-karolinai Állami Egyetem gépész- és repüléstechnikai mérnök adjunktusa, az új puha robotokról szóló értekezés szerzője. – A gepárdok inspiráltak minket egy olyan puha robot létrehozására, amely rugós meghajtású, bistabil gerinccel rendelkezik, vagyis két stabil állapota van. Ezek között a stabil testhelyzetek között úgy tudunk gyorsan váltogatni, ha a puha szilikonrobotba vájt csatornákba levegőt pumpálunk. A pozitúrák közti váltogatás jelentős mennyiségű energiát szabadít fel – ez teszi a lehetővé a robot számára a gyors erőkifejtést a talajra. Mind ennek következtében a robot a szárazföldön akár ügetésre is képes, ami azt jelenti, hogy bizonyos pillanatokban az összes lába elválik a földtől. A korábbi puha robotok csak mászni tudtak, mert a talajjal megszakítatlan fizikai kapcsolatban maradtak. Ez korlátozza a sebességüket.” – nyilatkozta Yin.

Forrás: Észak-karolinai Állami Egyetem

Mostanáig a leggyorsabb puha robotok szilárd felületeken csak maximum 0,8 testhossz/másodperc sebességgel tudtak közlekedni. Az új típus akár a 2,7 testhossz/másodperces tempót is el tudja érni, és meredek lejtőkön akár hegymeneti irányban is képes a futkározásra. Yinék robotja ezen felül nem csak talajon emelkedik ki a mezőnyből. Uszonnyal felszerelve a vízben másodpercenként 0,78 testhossznyi, avagy több mint 10 százalékkal hosszabb utat tud megtenni az elődökhöz képest.

Az észak-karolinai tudósok koncepciójának alkalmazása például a gyorsaságot igénylő keresési és mentési műveletekben, illetve a törékeny termékek gyártásában bizonyulhat célravezetőnek.