A digitális átállás volt a DMG Mori fókuszában az AMB-n
A stuttgarti AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron a DMG MORI azokat az innovatív megoldásokat helyezte előtérbe, amelyek megnyitják az utat a digitális transzformáció felé – tapasztalhattuk meg a helyszínen.

A japán-német szerszámgépgyártó szeptember 13. és 17. között 2000 négyzetmétert meghaladó kiállítási területén az esztergálással, a marással és a kapcsolódó technológiákkal összefüggő mintegy harminc bemutatott termékével a gyártástechnológia jövőjébe nyújtott betekintést a stuttgarti AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron. Az augusztusban a teljes összeolvadást lezárt DMG Mori új generációs szerszámgépei képezték a standbemutató egyik gerincét, de nagy súlyt kaptak a digitalizálást, az ipar 4.0-ra való átállást elősegítő innovációk, szolgáltatások is.

Az előbbiek közül kiemelkedtek a cégcsoport újdonságai, így

  • a gazdaságosabb megoldást kereső kisebb cégeknek szánt Ecoline termékvonalat mostantól felváltó CLX univerzális szerszámgépek, CMX V vertikális marógépek, valamint CMX U univerzális maróközpontok;
  • a legmagasabb szintű öttengelyes megmunkálást vonzó csomagárakon kínáló duoBlock negyedik generációja a DMU 90 P duoBlock géppel, amelynek fő tulajdonsága az univerzális gépek nagy stabilitású építési módja, a tartós pontosság és a legmagasabb szintű precizitás az akár 4 μm pozicionálási pontossággal együtt.

Az egyesüléssel egyébként jelentős tisztítás várható a részben átfedő termékpalettán, a mostani 300 körüli modellt távlatilag 200 alattira kívánja csökkenteni a DMG Mori.

Mit tartanak a legfontosabbnak a vezetők?

A szerszámgépkínálatot kísérő innovációknak és szolgáltatásoknak a vásárral egyidőben tartott sajtótájékoztatón is kiemelt figyelmet szenteltek a cégcsoport vezetői. Dr. Masahiko Mori, a DMG Mori Co., Ltd. elnöke azt az irányvonalat emelte ki, amelynek eredményeként a vállalat termékei az okos géptől indulva átvezetnek az okos gyártás, majd az okos vállalat megvalósítása felé. Ebbe a stratégiába illeszkedik az a vásárnyitás előtti napokban kötött megállapodás, amelynek értelmében a Microsoft szállítja a DMG Mori által megcélzott intelligens gyártáshoz szükséges IT-technológiákat. Ezek robusztus és biztonságos szoftvereket, valamint interfészeket foglalnak magukban. A partnereknek nyújtott szolgáltatások négy kulcsterületet érintenek, ezek a gépek, a nyílt innovációk (szerszámok, hűtés-kenés, méréstechnika, robotkiszolgálás stb.), a beágyazott szoftverek és az ember-gép interfészek – tette hozzá az elnök.

Minden ügyfél VIP-ügyfél! – jelentette ki a sajtóeseményen Christian Thönes, a DMG Mori AG igazgatótanácsának elnöke. Ennek az irányelvnek a gyakorlatba való átültetése ötpontos szolgáltatáscsomag segítségével valósul meg. A vevőorientáltság két legjobb példája a lehető legjobb minőségben kínált szervizszolgáltatás az alkatrészekre vonatkozó legjobb ár garanciával, valamint a felhasználónál jelentős idő- és ennek okán költségelőnnyel járó helyszíni orsószerviz. Az ipar 4.0-hoz nyújtott konkrétum közül pedig az állapotmonitorozás érzékelőit és a termelés teljes mértékű hálózatba kapcsolását emelte ki a szakember.

Megoldás a digitális transzformációhoz

A DMG Mori ügyfélorientált digitalizálási stratégiájának központi eleme az alkalmazásokra (appokra) alapozott Celos-rendszer, amelyet a szerszámgépgyártó három éve először mutatott be, és azóta célirányosan továbbfejlesztett. A gépek és az irodai számítógépek egységes kezelőfelületén a munkatársak a gyártásban és a gyártás-előkészítés területén számos megbízási, folyamat- és gépadatot tudnak nyilvántartani, dokumentálni, valamint vizualizálni. A gyártás területén elért eredményeken túl a Celos – nyitott felépítésének köszönhetően – az információcserét magasabb rendű hálózati struktúrákkal is lehetővé teszi. Már ma megteremti a forgácsoló megmunkálás csatlakozási pontját a jövő kiberfizikai gyártási rendszereihez.

A Stuttgarti Vásárközpontban a Celos tíz új alkalmazással mutatkozott be, ezzel az applikációk száma 26-ra emelkedett. Kiemelkedik közülük is az új Developer App, amellyel először válik lehetővé, hogy a külső partnerek saját alkalmazásokat fejlesszenek. Az ügyfelek emellett a kezelőrendszer folyamatos továbbfejlesztéséből is profitálhatnak, hiszen a DMG Mori minden új kiadással ötven javítást hajt végre. Összességében a Celos eredményeiről elmondható, hogy a szerszámozásnál 30 százalékos időmegtakarítás, a technológiai értékek számításánál vagy a fontos információk keresésénél pedig 50 százalékkal alacsonyabb ráfordítás jelentkezik.

Technológiai ciklusok

A műhelyorientált programozás mindenekelőtt az egyedi gyártásban és a kis és közepes darabszámú sorozatok gyártásánál még mindig nagy fontosságú, és jelentőségét még sokáig meg fogja őrizni. A ciklusokkal történő munkavégzés a technika aktuális színvonalát képviseli. Ilyen módon a standard ciklusok az esztergálásban, a marásban és a fúrásban már régóta a modern vezérlések részét képezik. Ezen a standardon kívül a DMG Mori több évtizedes alkalmazási tapasztalatára alapozva jelenleg 24 exkluzív technológiai ciklust tart a portfóliójában az esztergálás és az esztergáló marás, illetve a marás és a maró esztergálás területéről. A ciklusokkal a műhelyben a kezelő számára még összetett megmunkálásoknál is lehetővé válik, hogy paraméterezett kontextmenük segítségével akár 60 százalékkal gyorsabban, közvetlenül a gépen, párbeszédes formában programozzanak.

A szerszámgépszakértő technológiai ciklusai egyébként az alakképző forgácsoláson felül további három területet is átfognak: az anyagmozgatást, a megmunkálással kapcsolatos méréstechnikai feladatokat, illetve a gyártási folyamatok monitorozását – emelte ki Masahiko Mori.